EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності когнітивно-поведінкової терапії безсоння при хронічному болю

безсоння безсоння
безсоння безсоння

Що нового?

Когнітивно-поведінкова терапія безсоння може бути найбільш ефективним варіантом лікування у пацієнтів з безсонням, поєднаним з хронічним болем.

У ході систематичного огляду та мережевого мета-аналізу встановлено, що когнітивно-поведінкова терапія безсоння (КПТ-безсоння) може бути ефективнішою за когнітивно-поведінкову терапію болю (КПТ-біль) і когнітивно-поведінкову терапію безсоння і болю одночасно (КПТ-ББ). Kiyoka Enomoto та співавт. порівнювали ефективність застосування КПТ-безсоння, КПТ-біль та КПТ-ББ у пацієнтів з хронічним болем та безсонням.

Пошук відповідних літературних джерел проводили у базах даних Web of Science, CENTRAL, PsycINFO та PubMed. Кінцеві точки після лікування та в період наступного спостереження (3-12 місяців) включали депресію, обмеження працездатності, біль та сон. Було вивчено 16 рандомізованих контрольованих досліджень за участю 1094 пацієнтів. За результатами баєсівського мережевого мета-аналізу, КПТ-ББ (стандартизована різниця середніх (СРС) = -0,70) і КПТ-безсоння (СРС = -0,99) були значно ефективнішими за контрольну терапію щодо сну на етапі після лікування.

Крім того, КПТ-безсоння була ефективнішою за контрольну терапію щодо депресії, обмеження працездатності та болю після лікування, а також щодо сну в період наступного спостереження. Однак ефективність методу КПТ-біль не мала статистично значущих відмінностей у порівнянні з контрольною групою по всіх кінцевих точках. Таким чином, КПТ-безсоння є найбільш ефективним варіантом лікування для пацієнтів, які одночасно страждають на хронічний біль і безсоння.

Джерело:

Sleep Medicine Reviews

Стаття:

Comparison of the effectiveness of cognitive behavioral therapy for insomnia, cognitive behavioral therapy for pain, and hybrid cognitive behavioral therapy for insomnia and pain in individuals with comorbid insomnia and chronic pain: A systematic review and network meta-analysis

Автори:

Kiyoka Enomoto і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: