EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність групової когнітивно-поведінкової терапії у осіб з безсонням, що перебувають на гемодіалізі

безсоння безсоння
безсоння безсоння

Що нового?

Проведення сеансів групової когнітивно-поведінкової терапії (КПТ) при безсонні у пацієнтів на гемодіалізі було ефективним та супроводжувалося зниженням виразності тривоги та депресії, а також покращенням загального психологічного стану та якості сну.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Behavioural and Cognitive Psychotherapy, вказують, що в порівнянні з контрольною групою проведення дев'яти сеансів групової КПТ при безсонні з частотою один раз на тиждень позитивно впливає на пацієнтів на гемодіалізі щодо поліпшення загального психологічного стану, зниження виразності тривоги, депресії та підвищення якості сну. Мета дослідження полягала у вивченні ступеня впливу групової КПТ при безсонні у пацієнтів на гемодіалізі на їхній загальний психологічний стан, виразність тривоги та депресії та якість сну.

У цьому рандомізованому клінічному дослідженні взяли участь 116 пацієнтів на гемодіалізі, яких рандомізували в експериментальну (n=58) та контрольну (n=58) групи. Пацієнти експериментальної групи пройшли дев'ять сеансів групової КПТ при безсонні з частотою один раз на тиждень. Збір даних проводили з використанням таких інструментів як опитувальник робочого альянсу — коротка форма (WAI-S), опитувальник оцінки задоволеності медичною допомогою (CSQ), шкала загального клінічного враження (CGI), опитувальник загального стану здоров'я (GHQ-28), опитувальник тривожності Бека (BAI), опитувальник депресії Бека II (BDIII) та Піттсбурзький індекс якості сну (PSQI).

Аналіз даних, отриманих під час дослідження, виконували з допомогою програми SPSS-25, статистичну значущість визначали при значеннях p < 0,05. У порівнянні з контрольною групою, у пацієнтів з експериментальної групи проведення групової КПТ при безсонні було ефективним щодо покращення якості сну (η2 = 0,790), зниження виразності депресії (η2 = 0,616) та тривоги (η2 = 0,682) та покращення загального психологічного стану ( η2 = 0,871). У пацієнтів, які пройшли групову КПТ при безсонні, спостерігалося статистично значуще покращення стану, виразна задоволеність отриманим лікуванням та формування позитивних відносин з терапевтом на думку самих пацієнтів.

Таким чином, у пацієнтів на гемодіалізі проведення групової КПТ при безсонні є ефективним щодо зниження виразності тривоги та депресії, а також забезпечує покращення загального психологічного стану та якості сну. У таких пацієнтів групову КПТ при безсонні можна призначати як додатковий терапевтичний засіб.

Джерело:

Behavioural and Cognitive Psychotherapy

Стаття:

Cognitive behavioural group therapy for insomnia (CBGT-I) in patients undergoing haemodialysis: a randomized clinical trial

Автори:

Hossein Shareh і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: