EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив вправ на діафрагмальне дихання та на стабілізацію корпусу на інтенсивність болю в попереку

хронічна люмбалгія хронічна люмбалгія
хронічна люмбалгія хронічна люмбалгія

Що нового?

Поєднання вправ на діафрагмальне дихання з вправами на стабілізацію корпусу благотворно впливає на різні аспекти хронічної люмбалгії, включаючи розширення грудної клітки, установки, зумовлені страхом, біль, непрацездатність, якість сну та м'язову активність.

Згідно з результатами рандомізованого контрольованого дослідження, опублікованими в журналі Journal of Chiropractic Medicine, поєднання вправ на діафрагмальне дихання (ВДД) з вправами зі стабілізації корпусу (ВСК) у пацієнтів з хронічною люмбалгією (ХЛ) забезпечувало більш виражене поліпшення вимірюваних параметрів. Крім того, поєднання ВДД з ВСК призводило до посилення м'язової активації та збільшення розширення грудної клітки. Дослідники прагнули оцінити вплив включення ВДД поряд з ВСК у схему лікування пацієнтів, які страждають на ХЛ.

Загалом 22 добровольці з діагнозом ХЛ були поділені на дві групи: в одній добровольці виконували як ВДД, так і ВСК, а в іншій лише ВСК. Ці пацієнти пройшли курс лікування із 12 сеансів тричі на тиждень протягом чотирьох тижнів. До та після завершення цих 12 сеансів проводили оцінку з використанням таких методів та інструментів, як поверхнева електроміографія поперечного м'яза живота, числова рейтингова шкала болю (ЧРШ), Піттсбурзький індекс якості сну, опитувальник установок, зумовлених страхом, індекс інвалідності Освестрі, а також вимірювали розширення грудної клітки.

Отримані результати вказували на суттєві зміни з часом у розширенні грудної клітки, установках, зумовлених страхом, оцінці інтенсивності болю, оцінці ступеня непрацездатності, якості сну та м'язової активності. Крім того, спостерігався виразний груповий ефект щодо параметра фізичної активності та результатів заповнення опитувальника установок, зумовлених страхом. Ефект взаємозв'язку між часом і групою спостерігався щодо м'язової активності у правій частині поперечного м'яза живота під час фази «втягування живота» та розширення грудної клітки.

Однак щодо інших вивчених параметрів значних відмінностей виявлено не було. Встановлено, що додавання ВДД до ВСК має більший потенціал щодо покращення перебігу ХЛ порівняно з лише ВСК, що вказує на потенційні переваги включення ВДД у схему лікування ХЛ.

Джерело:

Journal of Chiropractic Medicine

Стаття:

Effect of Adding Diaphragmatic Breathing Exercises to Core Stabilization Exercises on Pain, Muscle Activity, Disability, and Sleep Quality in Patients With Chronic Low Back Pain: A Randomized Control Trial

Автори:

Sana Masroor і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: