EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Терапія емпагліфлозином або піоглітазоном у поєднанні з метформіном ефективна при ЦД 2-го типу та НАЖХП

цукровий діабет 2-го типу цукровий діабет 2-го типу
цукровий діабет 2-го типу цукровий діабет 2-го типу

Що нового?

Додаткова терапія емпагліфлозином або піоглітазоном у поєднанні з метформіном порівнянна щодо ефективності зниження стадії фіброзу та жорсткості печінки у пацієнтів з ЦД 2-го типу та НАЖХП.

Згідно з результатами недавнього дослідження, терапія емпагліфлозином або піоглітазоном у поєднанні з метформіном однаково ефективно покращувала стан печінки у пацієнтів з цукровим діабетом (ЦД) 2-го типу та неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП). Метою дослідження було порівняння ефективності двох методів комбінованої терапії – емпагліфлозину або піоглітазону у поєднанні з метформіном – при лікуванні НАЖХП у пацієнтів із ЦД 2-го типу.

У цьому відкритому проспективному рандомізованому клінічному дослідженні взяли участь 60 пацієнтів із НАЖХП та ЦД 2-го типу. Учасників рандомізували в групи застосування емпагліфлозину в дозі 10 мг на добу або піоглітазону в дозі 30 мг на добу у поєднанні з метформіном (у дозі не менше 1500 мг на добу) протягом 6 місяців. Ступінь тяжкості НАЖХП та жорсткість печінки оцінювали на початковому рівні та після лікування тривалістю 6 місяців. Додаткові кінцеві точки, включаючи антропометричні показники, ліпідний профіль, рівні глюкози в плазмі крові та рівні ферментів печінки також оцінювали в обох контрольних моментах часу.

Обидва методи комбінованої терапії (емпагліфлозин у поєднанні з метформіном та піоглітазон у поєднанні з метформіном) забезпечували суттєве зниження стадії фіброзу при НАЖХП (р < 0,05). В обох групах лікування спостерігалися виразні покращення ліпідного профілю та рівнів ферментів печінки (p<0,05). Примітно, що у групі застосування емпагліфлозину у поєднанні з метформіном відзначалося більш виразне зниження обхвату талії, маси тіла та індексу маси тіла (ІМТ) порівняно з групою застосування піоглітазону у поєднанні з метформіном, як показано в таблиці 1.

 

Дослідники дійшли висновку, що і емпагліфлозин, і піоглітазон у поєднанні з метформіном ефективні з точки зору зниження стадії фіброзу та жорсткості печінки у пацієнтів з ЦД 2-го типу та НАЖХП. Однак терапія на основі емпагліфлозину забезпечує додаткові переваги у вигляді зниження маси тіла та покращення антропометричних показників. Ці результати підкреслюють потенціал емпагліфлозину як перспективний метод лікування НАЖХП у пацієнтів з ЦД 2-го типу, що забезпечує комплексні переваги з погляду метаболізму, крім глікемічного контролю.

Джерело:

Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology

Стаття:

Comparison between the effect of Empagliflozin and Pioglitazone added to metformin in patients with type 2 diabetes and nonalcoholic fatty liver disease

Автори:

Laya Hooshmand Gharabagh і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: