EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Журавлина показує обнадійливі результати у профілактиці інфекцій сечовивідних шляхів: всебічний Кокранівський огляд

Інфекції сечовивідних шляхів Інфекції сечовивідних шляхів
Інфекції сечовивідних шляхів Інфекції сечовивідних шляхів

Що нового?

Жінкам з рецидивуючими ІСШ, дітям та особам, сприйнятливим до ІСШ після втручання на сечовому міхурі, можна рекомендувати вживати журавлинні продукти для профілактики симптоматичних бактеріальних інфекцій сечовивідних шляхів.

Нещодавнє оновлення у Кокранівській бібліотеці представило переконливі докази, що підтверджують ефективність журавлинних продуктів у зниженні ризику симптоматичних інфекцій сечовивідних шляхів (ІСШ). Огляд, що охоплює 50 досліджень і 8857 учасників, знаменує собою п'яте оновлення з моменту його первісної публікації в 1998 році.

Журавлина містить проантоціанідини (ПАЦ), які давно відомі своєю здатністю перешкоджати прикріпленню p-бахромчастої Escherichia coli до слизової оболонки сечового міхура. Останні результати підтверджують користь журавлинних продуктів для певних груп населення, але застерігають від їх вживання у певних групах (літні люди, люди з проблемами випорожнення сечового міхура або під час вагітності).

У цьому Кокранівському огляді Gabrielle Williams та ін. вивчали ефективність журавлинних продуктів у запобіганні ІСШ у вразливих груп населення. Було здійснено пошук у Спеціалізованому Кокранівському реєстрі нирок та трансплантатів. Для розпізнавання рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) або квазі-досліджень, пов'язаних з журавлиною та профілактикою ІСШ, були вивчені такі бази даних, як CENTRAL, EMBASE, матеріали конференцій, MEDLINE, пошуковий портал Міжнародного реєстру клінічних випробувань та ClinicalTrials.gov.

У 45 дослідженнях, які порівнювали журавлинні продукти з плацебо або відсутністю лікування у шести групах учасників, аналіз був зосереджений на 26 з цих досліджень.

У випадках, коли достовірність доказів була помірною, виявили, що журавлинні продукти знижували загальний ризик ІСШ (6211 учасників: відношення ризиків [RR] 0,70, 95% довірчий інтервал [ДІ] від 0,58 до 0,84; I² = 69%). При дослідженні конкретних груп учасників було виявлено, що журавлинні продукти, ймовірно, знижують ризик ІСШ, як показано нижче (таблиця 1):

Однак у випадках низької достовірності переваги можуть бути незначними або відсутні зовсім для літніх жінок, вагітних жінок і дорослих з нервово-м'язовою дисфункцією сечового міхура і неповним випорожненням сечового міхура. Додаткові порівняння включали журавлинні продукти з пробіотиками у 3 дослідженнях, журавлинні таблетки з журавлинною рідиною в одному дослідженні та різні дози ПАЦ у 2 дослідженнях.

Крім того, у 6 дослідженнях порівнювали журавлинні продукти з антибіотиками. Було встановлено, що:

  • У порівнянні з антибіотиками, продукти з журавлини практично не відрізняються з точки зору ризику симптоматичних ІСШ, підтверджених посівом (два дослідження, 385 осіб: RR 1,03, 95% ДІ від 0,80 до 1,33; I2 = 0%) або небезпеки клінічних симптомів без посіву (два дослідження, 336 осіб: RR 1,30, 95% ДІ від 0,79 до 2,14; I2 = 68%).
  • У порівнянні з пробіотиками, журавлинні продукти можуть знизити ймовірність розвитку симптоматичних ІСШ, підтверджених посівом (три дослідження, 215 осіб: RR 0,39, 95% ДІ від 0,27 до 0,56; I2 = 0%).
  • Порівняння ефективності журавлинного соку та таблеток, а також різних доз ПАЦ залишається невизначеним через низький рівень достовірності наявних доказів.

Шлунково-кишкові побічні ефекти, ймовірно, були подібними у тих, хто вживав журавлинні продукти або не отримував жодного лікування; дотримання режиму терапії явно не було пов'язане з ризиком рецидиву ІСШ, і не було жодних змін у ризику ІСШ при прийомі низьких, помірних або високих доз ПАЦ. Щоб зрозуміти нюанси дотримання правил та дозувань, необхідні подальші дослідження. Таким чином, отримані дані говорять на користь вживання журавлинних продуктів для зниження ризику симптоматичних, підтверджених посівами ІСШ у жінок з рецидивними ІСШ, у дітей та осіб, схильних до ІСШ після втручань. Однак наявні дані не говорять на користь їх застосування у людей похилого віку, вагітних жінок або тих, хто має проблеми з випорожненням сечового міхура.

Джерело:

Cochrane Library

Стаття:

Cranberries for preventing urinary tract infections

Автори:

Gabrielle Williams et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: