EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Обнадійливі результати краніосакральної терапії при мігрені

краніосакральна терапія краніосакральна терапія
краніосакральна терапія краніосакральна терапія

Що нового?

Краніосакральна терапія – це ефективний та безпечний метод зниження інтенсивності та частоти мігрені, а також непрацездатності, пов'язаної з головним болем.

В одноцентровому рандомізованому контрольованому дослідженні було встановлено ефективність та безпеку стандартизованої краніосакральної терапії (КСТ), що забезпечує зниження інтенсивності частоти мігрені та пов'язаної з нею непрацездатності. Guangya Jiang та співавт. досліджували користь КСТ як потенційний метод лікування мігрені. Унікальною особливістю дослідження, що мало суворий рандомізований контрольований дизайн, було включення додаткових процедур-імітацій легких дотиків (ПІЛД) як втручання для контролю уваги.

У ході дослідження 87 добровольців, які зазнають від чотирьох до дев'яти нападів мігрені на місяць, рандомізували до груп проведення двох щотижневих сеансів КСТ або ПІЛД протягом 14 тижнів. Далі в групах провели зміну втручань, які продовжували ще протягом 4 тижнів, після чого слідував період спостереження тривалістю 4 тижні. Ключові кінцеві точки включали показники тесту на оцінку впливу головного болю з 6 пунктів (HIT-6) та оцінку частоти головного болю на початковому рівні, а також через 4, 8 та 12 тижнів.

Додаткові кінцеві точки включали оцінку за шкалою тривоги Гамільтона (HAMA) та оцінку непрацездатності, спричиненої головним болем (HDI), а також моніторинг негативних явищ. Серед 87 пацієнтів, які пройшли скринінг на відповідність критеріям включення, 60 були визнані придатними для участі у дослідженні. Хоча відмінності в оцінці HIT-6 і тяжкості головного болю між двома групами на початковому рівні не були статистично значущими, після сеансів КСТ на 4-му тижні (група А) і 8-му тижні (група B) були отримані результати, що представляють інтерес (див. малюнок 1).

В обох групах було відзначено статистично значуще зниження частоти головного болю та оцінок HIT-6 на відміну від менш виражених змін, що спостерігалися після ПІЛД під час попередньої терапії. Крім того, результати четвертої оцінки свідчили про відсутність статистично значущого підвищення або зниження оцінок та частоти в обох групах. Слід зазначити різке зниження середніх оцінок HIT-6 у всіх добровольців після трьох циклів лікування, що відповідає аналогічним позитивним тенденціям в оцінках HDI та HAMA.

Таким чином, стандартизована КСТ виявилася безпечним та ефективним втручанням, що успішно знижує інтенсивність та частоту мігрені, а також непрацездатність, пов'язану з головними болями. Ці обнадійливі результати відкривають шлях для подальших, більш масштабних досліджень, спрямованих на підтвердження ролі КСТ у полегшенні мігрені.

Джерело:

Medicine (Baltimore)

Стаття:

Assessing the efficacy and safety of Craniosacral therapy for migraine: A single center randomized controlled trial

Автори:

Guangya Jiang і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: