EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Шафран посівний (Crocus sativus) визнаний ефективним засобом для лікування репродуктивних порушень у жінок

дисменорея дисменорея
дисменорея дисменорея

Що нового?

Завдяки високому вмісту основних фітохімічних сполук, таких як кроцин, кроцетин і сафранал, Crocus sativus знижує вираженість симптомів і позитивно впливає при багатьох репродуктивних порушеннях у жінок.

Згідно з результатами систематичного огляду, опублікованими в журналі Phytotherapy Research, Crocus sativus, відомий як шафран посівний або луговий шафран, ефективно знижує вираженість симптомів різних репродуктивних порушень у жінок.

Хоча цю квіткову рослину вивчали у різних контекстах, масштабні дослідження його специфічного впливу на жіночу репродуктивну систему донедавна не проводились. У цьому всебічному огляді Fatemeh Sadat Hasheminasab та співавт. виконали ретельний пошук у кількох базах даних, включаючи Web of Science, Google Scholar, Scopus, PubMed та Scientific Information Database (SID) для виявлення клінічних досліджень щодо оцінки впливу Crocus sativus на репродуктивне здоров'я жінок.

За результатами оцінки 50 досліджень автори встановили, що Crocus sativus позитивно впливає на регуляцію статевих гормонів, стимулювання фолікулогенезу (дозрівання фолікула в яєчнику) і овуляцію, а також захист яєчників і матки від окислювального стресу. Крім того, Crocus sativus знижував вираженість симптомів дисменореї (болі під час менструального циклу), полікістозу яєчників, передменструального синдрому (ПМС), менопаузи та сексуальної дисфункції.

Автори вважають за доцільне подальші клінічні дослідження застосування Crocus sativus при раку яєчників і шийки матки як перспективний варіант лікування захворювань репродуктивних органів у жінок.

Джерело:

Phytotherapy Research

Стаття:

Therapeutic effects of saffron (Crocus sativus L) on female reproductive system disorders: A systematic review

Автори:

Fatemeh Sadat Hasheminasab та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: