Куркумін, що отримується з куркуми, знижує окисний стрес і запалення, що вказує на його потенціал при хронічних метаболічних захворюваннях, таких як цукровий діабет, депресія, порушення когнітивних функцій, серцево-судинні захворювання та ін.
Згідно з результатами недавнього огляду, опублікованими в журналі Nutrients, куркумін (основний активний компонент куркуми довгої (Curcuma longa)), ймовірно, поліпшує гомеостаз глюкози та знижує рівні малондіальдегіду, загального холестерину і маркерів запалення (ІЛ-6 та ФНП-α).
Метою огляду, виконаного Young Min Lee та Yoona Kim, була оцінка впливу куркуміну на розвиток запальних та метаболічних захворювань шляхом ретельного метааналізу даних рандомізованих контрольованих досліджень (РКД). Під час пошуку в базах даних PubMed та MEDLINE за період до липня 2023 р. було виявлено 54 відповідні критеріям дослідження. У цих дослідженнях оцінювали різні показники здоров'я, включаючи рівень антиоксидантів, контроль рівня глюкози, рівень холестерину (або ліпідний профіль), запалення, артеріальний тиск, депресію та когнітивні функції.
У таблиці 1 представлені ефекти куркуміну з урахуванням метааналізу РКД.
Таким чином, безпека та ефективність куркуміну свідчать про його потенціал для запобігання та лікування хронічних запальних метаболічних захворювань за рахунок поліпшення гомеостазу глюкози, зниження рівнів маркерів запалення та ін.
Nutrients
Is Curcumin Intake Really Effective for Chronic Inflammatory Metabolic Disease? A Review of Meta-Analyses of Randomized Controlled Trials
Young Min Lee, Yoona Kim
Коментарі (0)