EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Щоденний прийом вітамінно-мінеральних комплексів забезпечує поліпшення когнітивних функцій у пацієнтів похилого віку

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Щоденний прийом вітамінно-мінеральних комплексів протягом 3 років забезпечив покращення виконавчих функцій, загального когнітивного функціонування та епізодичної пам'яті у пацієнтів похилого віку. Користь від застосування таких комплексів була більш вираженою у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями.

Результати, отримані в рандомізованому клінічному дослідженні, хоч і не вказували на досягнення позитивного ефекту від застосування екстракту какао у пацієнтів похилого віку, проте дозволили встановити наявність статистично значущої користі від щоденного застосування безпечних, легкодоступних і недорогих вітамінно-мінеральних комплексів (ВМК) протягом 3 років. Мета дослідження, проведеного Laura D. Baker та співавт., полягала в оцінці впливу застосування представлених на ринку ВМК порівняно з плацебо, а також щоденного прийому екстракту какао (що містить 500 мг/добу флаванолів) порівняно з плацебо на когнітивні функції у літніх жінок та чоловіків.

В рамках цього 3-річного рандомізованого дослідження з оцінки впливу різних факторів із включенням великої вибірки учасників та вивченням двох різних втручань (дослідження COSMOS-Mind) оцінку когнітивних функцій проводили по телефону на початковому рівні, а потім щорічно. Основним досліджуваним у дослідженні показником був комбінований показник, який був загальною оцінкою когнітивного функціонування з урахуванням стандартизованої різниці середніх (z-) показників відносно вихідного рівня в окремих тестах, таких як тести на розстановку чисел по порядку, запам'ятовування чисел, швидкість мови, побудова маршруту (вербальна версія), запам'ятовування списку слів та відтворення сенсу оповідання, а також оцінки когнітивного статусу з проведенням опитування учасників дослідження за телефоном. Основною кінцевою точкою дослідження була зміна цього комбінованого показника після трьох років застосування екстракту какао у популяції для аналізу, що виконується виходячи з припущення, що всі пацієнти отримали призначене лікування (ITT-популяції).

Додатковою заздалегідь встановленою кінцевою точкою була зміна зазначеного комбінованого показника після трьох років застосування ВМК. Крім того, вивчення впливу прийому добавок проводили у заздалегідь визначених підгрупах учасників, виділених з урахуванням підвищеного ризику розвитку когнітивних порушень та сумарної оцінки виконавчих функцій та пам'яті.

До дослідження було включено 2262 учасники (середній вік: 73 роки; 60 % жінки; 89 % представники європеоїдної раси неіспанського походження); 92% учасників пройшли оцінку на вихідному рівні та як мінімум одну щорічну оцінку. Прийом екстракту какао не вплинув на загальну оцінку когнітивного функціонування (середній z-показник: 0,03).

Результати аналізу в заздалегідь визначених підгрупах свідчили, що користь від застосування ВМК може бути значно більшою у пацієнтів з наявністю серцево-судинного захворювання (ССЗ) на початковому рівні, що вказує або на більш виражене відносне поліпшення, або на ефективніший захист від когнітивних порушень, пов'язаних із ССЗ. При щоденному застосуванні ВМК було зафіксовано статистично значуще покращення загального когнітивного функціонування порівняно з плацебо (середній z-показник: 0,07), причому цей ефект був найбільш вираженим у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями в анамнезі (без ССЗ в анамнезі: 0,06; з ССЗ в анамнезі: 0,14).

Також було відзначено вплив застосування ВМК на виконавчі функції та пам'ять. При вивченні різних комбінованих показників стану когнітивних функцій з розбивкою учасників, які приймали екстракт какао, на підгрупи з урахуванням прийому ВМК, статистично значущої взаємодії між цими змінними не було виявлено. Застосування екстракту какао не призвело до поліпшення функцій головного мозку. Проте результати дослідження COSMOS-Mind, в рамках якого було проведено статистично значущий практичний експеримент, стали першим доказом ефективності застосування ВМК для поліпшення когнітивних функцій у пацієнтів похилого віку. Однак ці результати необхідно підтвердити в дослідженнях за участю більшої популяції пацієнтів із різноманітними характеристиками. Крім того, необхідно вивчити механізми, що лежать в основі ефектів, що спостерігалися від застосування ВМК.

Джерело:

The Journal of the Alzheimer's Association

Стаття:

Effects of cocoa extract and a multivitamin on cognitive function: A randomized clinical trial

Автори:

Laura D. Baker і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: