EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив щоденного прийому вітаміну D та перебування на сонці на здоров'я вагітних

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Прийом добавок вітаміну D та перебування на сонці позитивно впливають на рівень кальцидіолу у вагітних жінок та масу тіла при народженні у новонароджених дітей. Крім того, вітамін D, мабуть, має додаткову перевагу, пов'язану з підтриманням стабільного артеріального систолічного тиску.

У журналі Iranian Journal of Public Health опубліковано результати рандомізованого контрольованого дослідження, які свідчать про вплив прийому добавок вітаміну D та перебування на сонці на здоров'я вагітних жінок. Згідно з результатами дослідження, в якому взяли участь 108 вагітних жінок із міста Семаранг, Індонезія, прийом добавок вітаміну D та перебування на сонці статистично значуще підвищують рівень кальцидолу у вагітних жінок та збільшують масу тіла при народженні у дітей. У групі щоденного прийому добавки вітаміну D у добовій дозі 1000 МО спостерігалося не тільки підвищення рівня кальцидіолу, а й підтримання стабільного артеріального тиску (АТ).

Учасниць дослідження рандомізували у три групи: групу перебування на сонці, групу прийому добавки вітаміну D (у дозі 1000 МО щодня) та контрольну групу. Учасницям із першої групи рекомендували проводити на сонці 15–30 хвилин тричі на тиждень протягом 17 тижнів. Перед втручанням у всіх жінок у зазначених групах були виявлені ознаки дефіциту вітаміну D, а також коливання рівня кальцидіолу, систолічного та діастолічного артеріального тиску.

Пізніше у групі перебування на сонці та групі прийому вітаміну D спостерігалося підвищення середнього рівня кальцидіолу. Слід зазначити, що у групі прийому вітаміну D відзначалося статистично значуще зниження систолічного АТ.

Головне спостереження у межах дослідження пов'язане з позитивним впливом зазначених заходів для здоров'я новонароджених. У групі прийому вітаміну D зареєстровано найвищу середню масу дітей при народженні порівняно з групою перебування на сонці та контрольною групою (див. таблицю 1):

Необхідно провести додаткові дослідження щодо оцінки довгострокового впливу та потенційних можливостей для застосування отриманих даних при наданні материнської допомоги вагітним жінкам та матерям.

Джерело:

Iranian Journal of Public Health

Стаття:

Vitamin D Supplementation and Sun Exposure Maintain Blood Pressures of Pregnant Women and Increase Birth Weight in a Randomized Controlled Trial

Автори:

Rita Dewi Sunarno і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: