EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Темний шоколад, кокосове молоко чи ібупрофен: що краще допомагає при дисменореї?

ібупрофен ібупрофен
ібупрофен ібупрофен

Що нового?

У жінок з первинною дисменореєю ібупрофен перевершує темний шоколад та кокосове молоко за ефективністю зниження інтенсивності болю.

Результати простого сліпого рандомізованого контрольованого дослідження вказували на те, що застосування ібупрофену у жінок з первинною дисменореєю забезпечувало найбільше зниження інтенсивності болю в порівнянні з вживанням темного шоколаду і кокосового молока. Метою дослідження було оцінити відносну ефективність ібупрофену, темного плиткового шоколаду і молока зеленого кокосу в полегшенні інтенсивності менструального болю.

До дослідження було включено 45 учасниць, яких рандомізували до 3 груп. Учасниці однієї групи отримували молоко зеленого кокосу (330 мл), учасниці іншої групи – 70% темний шоколад (35 г), а учасниці третьої групи – ібупрофен (400 мг). Ці втручання проводили на початку менструації, коли жінки зазвичай зазнають симптомів дисменореї.

Для вивчення безпосереднього впливу кожного втручання використовували метод одноразової дози. Учасниць проінструктували вживати призначений їм продукт або прийняти препарат протягом 15 хвилин. Інтенсивність болю оцінювали з використанням цифрової рейтингової шкали (ЦРШ) до втручання та через 2 години після вживання призначеного продукту або застосування препарату.

Загалом у дослідженні взяли участь 45 жінок, які були рівномірно розподілені між групами втручання. Учасницями цього дослідження були жінки віком від 17 до 21 року, при цьому найбільшу групу становили жінки віком 18 років (14 жінок, 31,1%). У таблиці 1 описано розподіл інтенсивності болю до і після втручання у групах дослідження.

При використанні багатовимірного критерію Краскела-Уолліса було виявлено значні відмінності в ефективності трьох втручань (див. таблицю 2).

Застосування ібупрофену в дозі 400 мг виявилося найефективнішим втручанням, за яким слідувало вживання 35 г 70 % темного шоколаду, при цьому вживання 330 мл молока молодого кокосу було найменш ефективним. Ці результати розширюють наше розуміння варіантів лікування первинної дисменореї та підкреслюють ефективність застосування ібупрофену.

Джерело:

International Journal of Environmental Research and Public Health

Стаття:

Single-Blind Randomized Controlled Trial: Comparative Efficacy of Dark Chocolate, Coconut Water, and Ibuprofen in Managing Primary Dysmenorrhea

Автори:

Kaifar Nuha і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: