EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування комбінації дарунавір + кобіцистат порівняно з комбінацією лопінавір + ритонавір у лікуванні пневмонії при коронавірусній інфекції COVID-19

коронавірус коронавірус
коронавірус коронавірус

Що нового?

Порівняно із застосуванням комбінації дарунавір + кобіцистат, лікування комбінацією лопінавір + ритонавір супроводжувалося більш швидким досягненням елімінації вірусу та поліпшенням стану у пацієнтів з COVID-19.

Згідно з результатами недавнього ретроспективного дослідження обґрунтованості концепції (DOLCI), опублікованими в журналі PLOS ONE, встановлено, що, порівняно із застосуванням комбінації дарунавір + кобіцистат, раннє лікування комбінацією лопінавір + ритонавір у поєднанні зі стандартною терапією пов'язано з більш швидким досягненням елімінації вірусу та поліпшенням стану пацієнтів, госпіталізованих з приводу пневмонії, спричиненої вірусом SARS-CoV-2.

Це багатоцентрове обсерваційне дослідження було проведене для оцінки безпеки та ефективності застосування дарунавіру у поєднанні з кобіцистатом (дарунавір + кобіцистат, 800 мг + 150 мг, 1 таблетка всередину 1 раз на добу) порівняно із застосуванням лопінавіру у поєднанні з ритонавіром (лопінавір + ритонавір, 200 мг + 50 мг, 2 таблетки внутрішньо (2 рази на добу) у лікуванні пацієнтів із COVID-19.

У дослідження були включені та пройшли аналіз 400 дорослих учасників, які отримували комбінацію дарунавір + кобіцистат (n = 100) або комбінацію лопінавір + ритонавір (n = 300) протягом як мінімум 3 днів у рамках лікування коронавірусної інфекції. Збір даних проводили із електронних медичних карт учасників. Основною кінцевою точкою був складовий показник часу до досягнення покращення стану та (або) елімінації вірусу SARS-CoV-2.

92,5% учасників дослідження були чоловіками, причому середня тривалість часу від появи симптомів до початку лікування склала 7,57 дня. Порівняно з учасниками, які отримували комбінацію дарунавір + кобіцистат, у осіб, які отримували комбінацію лопінавір + ритонавір, була встановлена ​​швидша елімінація вірусу та (або) більш швидке поліпшення стану (основна складова кінцева точка дослідження). У осіб, які отримували комбінацію лопінавір + ритонавір, час до елімінації вірусу був тривалішим, проте час до поліпшення стану — більш коротким порівняно з особами, які отримували комбінацію дарунавіру + кобіцистату (див. таблицю 1).

Профіль безпеки обох інгібіторів протеази можна порівняти, оскільки з точки зору частоти розвитку побічних ефектів значних відмінностей між групами не спостерігалося. Таким чином, у пацієнтів з коронавірусною інфекцією встановлено безпеку та ефективність терапії лопінавіром у поєднанні з ритонавіром за показниками часу до досягнення елімінації вірусу та покращення стану.

Джерело:

PLOS ONE

Стаття:

Darunavir-cobicistat versus lopinavir-ritonavir in the treatment of COVID-19 infection (DOLCI): A multicenter observational study

Автори:

Eman Zeyad I. Elmekaty і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: