EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка можливого зв'язку між карієсом зубів та інфекцією, викликаною H. pylori, визначеною за результатами аналізу крові

інфекція інфекція
інфекція інфекція

Що нового?

Встановлено наявність статистично значущого зв'язку між карієсом зубів та інфекцією, спричиненою H. pylori, визначеною за результатами аналізу крові.

Дані, отримані в рамках одномоментного дослідження, вказують на те, що наявність інфекції, викликаної Helicobacter pylori (H. pylori), визначеної за результатами аналізу крові, пов'язана з ризиком розвитку карієсу зубів. Крім того, існує висока ймовірність того, що в осіб з великою кількістю каріозних зубів також є інфекція, викликана H. pylori. Мета дослідження Komei Iwai та співавт. полягала у визначенні того, чи пов'язана наявність інфекції, викликаної H. pylori, з розвитком карієсу зубів на підставі даних вибірки з 752 дорослих японців.

До дослідження було включено учасників (239 жінок, 513 чоловіків; середній вік: 53,8 року), які пройшли огляд стоматологом та аналіз на антитіла до H. pylori або аналіз концентрації пепсиногену в сироватці крові в рамках обстеження стану здоров'я. Позитивний результат аналізу на наявність інфекції, спричиненої H. pylori, було отримано у 83 учасників (11%). У осіб з наявністю інфекції, спричиненої H. pylori, частка уражених карієсом зубів була вищою, ніж у осіб без інфекції, спричиненої H. pylori.

Після поправки на стать, вік, наявність захворювань шлунка, регулярність проходження огляду у стоматолога, інтенсивність карієсу зубів та застосування антибіотиків в анамнезі за результатами логістичного аналізу було встановлено, що наявність інфекції, спричиненої H. pylori, та визначенї за результатами аналізу крові, знаходиться у позитивному зв'язку з розвитком карієсу зубів (відношення шансів: 5,656). Крім того, виразність інфекції, спричиненої H. pylori, зростала зі збільшенням кількості уражених карієсом зубів. Таким чином, нелікований карієс зубів може істотно впливати на виразність інфекції, що викликається H. pylori.

Джерело:

PLoS One

Стаття:

Association between dental caries and Helicobacter pylori infection in Japanese adults: A cross-sectional study

Автори:

Komei Iwai і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ua ru
Спробуй: