EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність застосування дексмедетомідину для зниження інтенсивності болю у першій фазі пологів

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

Внутрішньовенна інфузія дексмедетомідину полегшує біль та прискорює першу фазу пологів.

У нерандомізованому клінічному дослідженні терапія дексмедетомідином дозволила знизити інтенсивність болю та скоротити середню тривалість першої фази пологів без розвитку ускладнень у матері та новонародженого. Мета дослідження, проведеного Abasali Delavari та співавт., полягала в оцінці впливу внутрішньовенної інфузії дексмедетомідину на лікування болю у жінок у першій фазі пологів.

У дослідження були включені вагітні жінки у першій фазі пологів. Після активної фази пологів жінкам у групі втручання вводили дексмедетомідин відповідно до протоколу та продовжували до 2-ї фази пологів. Жінки у контрольній групі не отримували знеболювання. У пацієнток в обох групах оцінювали седативний ефект, інтенсивність болю, основні показники життєдіяльності, оцінку за шкалою Апгар та частоту серцевих скорочень плода.

Статистично значущих відмінностей між групами щодо основних показників гемодинаміки матері, частоти серцевих скорочень плода та середньої оцінки за шкалою Апгар через 1 та 5 хвилин не виявлено. Також між групами були відсутні відмінності щодо середньої частоти серцевих скорочень плода на різних фазах. Згідно з результатами внутрішньогрупового аналізу, після введення препарату середній систолічний та діастолічний артеріальний тиск у групі втручання був значно нижчим, але залишався в межах нормальних значень.

У групі втручання активна фаза пологів була значно коротшою, ніж у контрольній групі. Після застосування дексмедетомідину було відзначено статистично значуще зниження середньої оцінки за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ): з 9,25 бала на вихідному рівні до 4,61 бала після введення препарату, 3,88 бала під час пологів та 1,88 бала після вилучення плаценти (Див. рисунок 1).

Введення дексмедетомідину призвело до значного збільшення середньої оцінки за шкалою седації Рамсея: з 1,00 бала на початковому рівні до 2,05 бала після введення препарату, 2,22 бала під час пологів та 2,05 бала після вилучення плаценти. Згідно з результатами дослідження, застосування дексмедетомідину є ефективним для лікування болю під час пологів, проте необхідний ретельний контроль стану плода та матері.

Джерело:

Romanian Journal of Anesthaesia and Intensive Care

Стаття:

EVALUATING THE EFFECT OF DEXMEDETOMIDINE INTRAVENOUS INFUSION ON LABOUR PAIN MANAGEMENT IN PRIMIPARA PREGNANT WOMEN: A NONRANDOMISED CLINICAL TRIAL STUDY

Автори:

Abasali Delavari і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: