EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив раціону з високим вмістом поліненасичених жирних кислот, білка та клітковини на масу тіла та інші показники

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Раціон з високим вмістом поліненасичених жирних кислот та білка зменшує кількість вісцерального жиру без втрати маси тіла та знижує рівень «поганого» холестерину, що є надійним варіантом профілактики кардіометаболічних розладів у осіб похилого віку.

Згідно з результатами дослідження NutriAct за 1 рік, опублікованим у журналі Nutrients, дотримання раціону, що складається з продуктів з високим вмістом поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), білків та клітковини, ефективно знижує кількість вісцеральної жирової тканини та рівні маркерів ризику кардіометаболічних розладів, незалежно від втрати маси тіла.

Nina Marie Tosca Meyer та співавт. провели дослідження NutriAct тривалістю 36 місяців за участю 502 учасників віком від 50 до 80 років. Учасників рандомізували до групи втручання або контрольної групи. Програма харчування в групі втручання була сфокусована на високому споживанні моно/поліненасичених жирних кислот (МНЖК/ПНЖК: 15–20 % Е/10–15 % Е), переважно рослинного білка (15–25 % Е) та клітковини (≥ 30 г /добу). При цьому учасники контрольної групи дотримувалися стандартних дієтичних рекомендацій (55% вуглеводів, 30% жирів та 15% білків). У підгрупі з 300 учасників на початку дослідження та через 12 місяців проводили МРТ-дослідження поряд з додатковими оцінками метаболізму.

Хоча в обох групах спостерігалося невелике зниження індексу маси тіла, у групі втручання було відзначено статистично значуще зменшення кількості вісцеральної жирової тканини, а в контрольній групі воно залишалося незмінним. Результати подальшого аналізу вказували на те, що зменшення кількості вісцеральної жирової тканини при досліджуваному раціоні було пов'язане зі збільшенням споживання ПНЖК, що також призводило до зниження рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Improvement in Visceral Adipose Tissue and LDL Cholesterol by High PUFA Intake: 1-Year Results of the NutriAct Trial

Автори:

Nina Marie Tosca Meyer і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: