EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності цифрової когнітивно-поведінкової терапії при безсонні, тривозі та депресії

безсоння безсоння
безсоння безсоння

Що нового?

Цифрова когнітивно-поведінкова терапія може бути терапією першого вибору, що дозволяє покращити сон та психічний стан у пацієнтів похилого віку з безсонням.

Згідно з результатами нещодавно проведеного дослідження, цифрова когнітивно-поведінкова терапія (цКПТ) ефективно знижує виразність симптомів безсоння, тривоги та депресії у дорослих пацієнтів віком 65 років і більше. Повідомляється, що поширеність безсоння у пацієнтів похилого віку становить 40%, при цьому наголошується на обмеженій доступності рекомендованих варіантів лікування, у тому числі КПТ. У дослідженні оцінювали доцільність проведення повністю автоматизованої цКПТ у цій групі пацієнтів.

Були проаналізовані дані окремих добровольців, які брали участь у раніше проведених рандомізованих контрольованих дослідженнях із застосуванням ЦКПТ для лікування безсоння (n=486). Учасників розділили на дві групи: групу ЦКПТ та контрольну групу. Для оцінки кінцевих точок досліджень, пов'язаних з депресією, безсонням та тривогою, використовували стандартизовані показники. Отримані бали були перетворені на стандартизовані z-показники.

За допомогою моделі змішаних ефектів після лікування та в рамках подальшого спостереження оцінювали вплив терапії на комбінацію наслідків, пов'язаних з якістю сну, депресією та тривогою. У дослідженнях з використанням індикатора якості сну (SCI-8) порівнювали частоту ремісії безсоння після лікування різних груп з використанням критерію хі-квадрат. Згідно з отриманими результатами, цКПТ забезпечувала значне покращення якості сну, а також зниження виразності симптомів депресії та тривоги порівняно з контрольною групою відразу після лікування та під час наступного спостереження.

Крім того, у групі цКПТ частота досягнення ремісії безсоння була вищою порівняно з контрольною групою. Отримані дані свідчать про можливість застосування цКПТ як терапії першого вибору в лікуванні безсоння для покращення якості сну та загального психічного стану. У порівнянні з контрольною групою цКПТ призводила до статистично значуще більш виразного поліпшення комбінованого показника якості сну (різниця ≤ −1,34, p < 0,001) та виразності депресії (різниця ≤ −0,35, p ≤ 0,001) як після лікування, так і під час наступного спостереження.

Щодо кінцевої точки, пов'язаної з рівнем тривоги, цКПТ забезпечувала більш виражене поліпшення відразу після лікування (різниця = -0,30, p = 0,004). Крім того, у пацієнтів, рандомізованих до групи цКПТ, спостерігалася більш висока ймовірність досягнення ремісії безсоння після лікування (60% та 16%). Результати дослідження підтверджують важливість наявності доступних та масштабованих варіантів лікування для пацієнтів похилого віку, і цКПТ можна розглядати як варіант дистанційної терапії відповідно до клінічних рекомендацій. У ході дослідження встановлено, що підвищення доступності ефективних варіантів терапії сприяє покращенню якості життя та стану при лікуванні безсоння та пов'язаних з нею психічних проблем у пацієнтів похилого віку.

Джерело:

Sleep

Стаття:

0352 Digital cognitive behavioral therapy in treating insomnia in older adulthood: A sub-analysis using individual participant data

Автори:

Kathryn Tarnai і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru ua en
Спробуй: