EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Виконання фізичних вправ за допомогою методів цифрової медицини дозволяє полегшити тазовий біль при ендометріозі

тазовий біль тазовий біль
тазовий біль тазовий біль

Що нового?

У жінок з ендометріозом проведення одного сеансу фізичних вправ із використанням методів цифрової медицини забезпечує миттєве полегшення тазового болю.

Результати недавнього дослідження вказують, що проведення одного сеансу фізичних вправ за допомогою інструмента віртуальної реальності (ВР) під самостійним контролем пацієнта не поступається ефективності проведення сеансу фізичних вправ методами телемедицини під контролем фахівця з точки зору зниження інтенсивності тазового болю у жінок з ендометріозом легкого і середнього ступеня тяжкості. Muhammad Lutfi та співавт. провели дослідження для оцінки безпосереднього зниження інтенсивності болю, що супроводжує ендометріоз, після проведення сеансів фізичних вправ методами телемедицини під контролем спеціаліста та за допомогою інструмента ВР під самостійним контролем пацієнта.

У цьому пілотному рандомізованому контрольованому дослідженні взяли участь 22 жінки з тазовим болем, що супроводжує ендометріоз, яких рандомізували до контрольної групи (n = 6), групи виконання фізичних вправ з використанням інструменту ВР (n = 8) та групи виконання фізичних вправ методами телемедицини ( n = 8). Інтенсивність тазового болю визначали за допомогою візуальної аналогової шкали (ВАШ).

Після проведення одного сеансу фізичних вправ з використанням інструменту ВР та телемедицини, а також у контрольній групі оцінки інтенсивності болю у учасниць дослідження статистично не розрізнялися. Проте в оцінці взаємодії «група – час» було встановлено ефект від середньої до високої виразності. Це вказує на більш значну зміну оцінки інтенсивності болю після проведення одного сеансу фізичних вправ з використанням інструменту ВР (∆ (до та після сеансу): +9 ± 24 мм) та методами телемедицини (∆ (до та після сеансу): +10 ± 12 мм) порівняно з контрольною групою (∆ (до та після проведення сеансу): +16 ± 12 мм).

Таким чином, проведення обох втручань на основі технологій цифрової охорони здоров'я (фізичні вправи з використанням віртуальної реальності та методів телемедицини) може забезпечити зниження інтенсивності болю тазу у жінок з ендометріозом.

Джерело:

International Journal of Environmental Research and Public Health

Стаття:

A Single Session of a Digital Health Tool-Delivered Exercise Intervention May Provide Immediate Relief from Pelvic Pain in Women with Endometriosis: A Pilot Randomized Controlled Study

Автори:

Muhammad Lutfi і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: