EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив харчових факторів на клінічні наслідки при ревматичних захворюваннях та захворюваннях опорно-рухового апарату

аксіальний спондилоартрит аксіальний спондилоартрит
аксіальний спондилоартрит аксіальний спондилоартрит

Що нового?

Включення до раціону будь-яких специфічних груп харчових продуктів або добавок не чинить статистично значущого впливу на клінічні наслідки при ревматичних захворюваннях та захворюваннях опорно-рухового апарату.

Результати систематичних оглядів і мета-аналізів вказують на те, що, будь-який окремий харчовий фактор, який сприяв би поліпшенню клінічних наслідків при ревматичних захворюваннях (РЗ) і захворюваннях опорно-рухового апарату (ЗОРА), відсутній. Мета цього дослідження полягала у вивченні літератури щодо впливу характеру харчування на прогресування РЗ і ЗОРА.

Було виконано пошук досліджень, у яких вивчали раціон харчування та клінічні наслідки семи РЗ та ЗОРА: подагри, системного склерозу, псоріатичного артриту, аксіального спондилоартриту, системного червоного вовчака, ревматоїдного артриту (РА) та остеоартрозу (ОА). На першому етапі було виявлено раніше проведені релевантні систематичні огляди та мета-аналізи.

На другому етапі огляд було розширено за рахунок включення до нього опублікованих оригінальних статей про дослідження впливу характеру харчування на клінічні результати при РЗ та ЗОРА. Якщо систематичний огляд або оригінальна стаття включали оцінки впливу характеру харчування на вказані вище РЗ та ЗОРА, а також були представлені дані про прогресування захворювання (тобто інтенсивність болю, функціонування, ураження суглобів), проводили їх ретельніше вивчення.

Загалом було проаналізовано 150 оригінальних статей та 24 систематичних оглядів. У цих дослідженнях вивчали численні харчові добавки (n = 83), проте основна їхня частина була зосереджена на пацієнтах з ОА та РА. Більшість харчових добавок вивчали лише у кількох дослідженнях. Щодо харчових добавок (наприклад, при ОА: глюкозаміну, хондроїтину, вітаміну D; при РА: омега-3), застосування яких вивчали в декількох добре спланованих дослідженнях, на основі даних із середнім рівнем доказовості було зроблено висновок про їх незначний вплив на прогресування захворювання.

Дані про вплив характеру харчування на клінічні наслідки при РЗ та ЗОРА, як у рамках окремого захворювання, так і в рамках категорій відповідних захворювань, характеризуються високою неоднорідністю. Дані щодо того, що вживання деяких груп харчових продуктів чи харчових добавок приносить користь при зазначених захворюваннях, мають лише помірний рівень доказовості. Переконливих даних щодо ступеня впливу певних харчових добавок на клінічні результати при РЗ та ЗОРА відсутні.

Джерело:

RMD Open

Стаття:

Effects of diet on the outcomes of rheumatic and musculoskeletal diseases (RMDs): systematic review and meta-analyses informing the 2021 EULAR recommendations for lifestyle improvements in people with RMDs

Автори:

James M Gwinnutt і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: