EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Підвищення ризику смерті у пацієнтів зі старечою астенією та деменцією після великих хірургічних втручань

загальна коморбідність загальна коморбідність
загальна коморбідність загальна коморбідність

Що нового?

Протягом одного року після великого хірургічного втручання смерть настає у більш ніж 1 із 4 осіб похилого віку зі старечою астенією та приблизно у 1 з 3 таких осіб з можливою деменцією.

У проспективному поздовжньому когортному дослідженні було встановлено, що в осіб похилого віку зі старечою астенією та можливою наявністю деменції рівень смертності після великих хірургічних втручань вищий, що вказує на потенційну прогностичну цінність порушень, пов'язаних зі старінням. Мета дослідження, проведеного Thomas M. Gill та співавт., полягала в оцінці рівня смертності після великих хірургічних втручань у осіб похилого віку та в аналізі варіабельності цього показника з урахуванням важливих геріатричних, хірургічних та демографічних характеристик.

Учасниками стали особи, що проживають поза спеціалізованими установами, включені до плану страхування «Медікер» з оплатою за певні послуги (n = 5590) та до Національного дослідження тенденцій у галузі охорони здоров'я та старіння населення (NHATS), у віці >65 років. У рамках роботи з виявлення випадків проведення великих хірургічних втручань та рівня смертності протягом одного року було об'єднано дані Центрів послуг «Медікер» та «Медікейд». Для збору інформації про деменцію та старечу астенію використовували результати щорічної оцінки, проведеної в рамках дослідження NHATS.

З урахуванням 1193 випадків проведення великих хірургічних втручань та 992 осіб, що проживають поза спеціалізованими установами, середній (стандартне відхилення (СВ)) вік учасників склав 79,2 (7,1) року. Серед учасників було 198 представників негроїдної раси нелатиноамериканського походження (16,6%); 30 осіб латиноамериканського походження (2,5%); 665 учасників були жінками (55,7%) та 915 - представниками європеоїдної раси нелатиноамериканського походження (76,7%). Протягом одного року наступного спостереження було зареєстровано 206 смертельних випадків, тобто рівень смертності становив 13,4 % при 872 096 випадках смерті, зважених за даними дослідження.

При планових операціях рівень смертності становив 7,4%, а при екстрених операціях – 22,3%. У підгрупах пацієнтів похилого та старечого віку однорічний рівень смертності становив 32,7 % при можливій наявності деменції, 11,6 % за відсутності деменції, 27,8 % у осіб із старечою астенією та 6,0 % у осіб без старечої астенії. Відкориговане за віком та статтю відношення ризиків смерті протягом одного року склало 2,18 за можливої наявності деменції (зі скороченням середньої виживаності протягом аналізованого періоду на 44,9 дні) та 4,41 за наявності старечої астенії (зі скороченням середньої виживаності протягом аналізованого періоду на 48,8 дні).

Популяційний рівень річної смертності після проведення великих хірургічних втручань в осіб похилого віку, які проживають поза спеціалізованими установами, становив 13,4%, проте при екстрених операціях він був утричі вищим у порівнянні з плановими операціями. В осіб похилого віку зі старечою астенією або можливою наявністю деменції рівень смертності був статистично значуще вищим, що вказує на потенційну прогностичну цінність порушень, пов'язаних зі старінням, після великих хірургічних втручань.

Джерело:

JAMA Surgery

Стаття:

Population-Based Estimates of 1-Year Mortality After Major Surgery Among Community-Living Older US Adults

Автори:

Thomas M. Gill і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: