EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив характеристик пацієнтів на ефективність полоскання ібупрофеном під час болю після видалення молярів

видалення третього моляра видалення третього моляра
видалення третього моляра видалення третього моляра

Що нового?

Молоді пацієнтки мають більш виражений знеболюючий ефект полоскання горла ібупрофеном після операції на ретенованих третіх молярах, при цьому ефективність визначається відмінностями в процесі відновлення, зумовленими віком.

Відповідно до результатів недавнього дослідження, опублікованих у журналі Cureus, ефективність застосування нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) при лікуванні післяопераційного болю залежить від віку та статі пацієнта. Встановлено, що при полосканні ібупрофеном після операції на третьому молярі нижньої щелепи жінки та молоді пацієнти зазнають більш вираженого короткочасного полегшення болю.

В рамках цього вторинного аналізу, проведеного Yasumasa Kakei та співавт., були виявлені фактори (наприклад, вік, стать тощо), які визначають відмінності у відповіді на полоскання ібупрофеном після видалення третіх молярів.

До дослідження було включено 35 пацієнтів з Японії, які брали участь у ранньому рандомізованому перехресному дослідженні. Учасників дослідження розділили на тих, хто відповів і не відповів на лікування з урахуванням змін оцінок інтенсивності болю за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ). Дослідники порівнювали такі характеристики, як вік, стать, причини видалення зубів, місце проведення операції, системи класифікації (класифікації Вінтера та Пелла та Грегорі), досвід лікаря та тривалість операції.

Згідно з результатами однофакторного аналізу вагомими прогностичними факторами були вік та стать. Отримані дані вказували на те, що молодші пацієнти і жінки частіше відчували полегшення болю після полоскання ібупрофеном, при цьому для фактора віку (на кожні -10 років) відношення шансів становило 4,163, а для статі (жіночий) — 9,977, і вони були визнані значущими прогностичними чинниками відповіді як полегшення болю.

Джерело:

Cureus

Стаття:

Assessment of Patient Characteristics Influencing the Analgesic Effects of Ibuprofen Gargle After Mandibular Third Molar Extractions

Автори:

Yasumasa Kakei та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: