EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Підвищення ризику розвитку геморагічних ускладнень в осіб, які отримують антитромботичні препарати та інгібітори зворотного захоплення серотоніну

кардіологія кардіологія
кардіологія кардіологія

Що нового?

У осіб, які отримують антитромботичну терапію (антикоагулянтами або антитромбоцитарними засобами), застосування антидепресантів із групи інгібіторів зворотного захоплення серотоніну пов'язане з підвищеним ризиком розвитку геморагічних ускладнень.

Результати систематичного огляду та метааналізу вказують на підвищений ризик розвитку всіх типів геморагічних ускладнень (шлунково-кишкових, масивних та інших типів кровотеч), а також на зв'язок між розвитком внутрішньочерепних крововиливів лише із застосуванням антикоагулянтів. Метою дослідження було вивчення впливу застосування інгібіторів зворотного захоплення серотоніну на величину ризику розвитку геморагічних ускладнень у пацієнтів, які отримують антитромботичну терапію.

Пошук відповідних досліджень проводили в літературі, не індексованій у медичних базах даних (на порталі Google Scholar та серед препринтів), а також у таких електронних базах даних, як CINAHL, Scopus, Web of Science, Кокрейнівська бібліотека, PsycINFO, PubMed, Embase та Medline. Основною кінцевою точкою була оцінка частоти розвитку великої кровотечі. Додатковими кінцевими точками була частота розвитку будь-яких геморагічних ускладнень, шлунково-кишкових кровотеч та внутрішньочерепних крововиливів. В рамках метааналізу з використанням моделі з випадковими ефектами були розраховані відношення шансів (ВШ) та 95% довірчі інтервали.

За результатами пошуку рандомізованих досліджень виявлено не було. Тому в метааналіз було включено 32 нерандомізовані дослідження (когортних або досліджень випадок – контроль), що відповідали критеріям відбору, за участю 1 848 285 осіб. Серед осіб, які отримували антикоагулянти (13 досліджень), у тих, хто застосовував інгібітори зворотного захоплення серотоніну, було виявлено статистично значуще підвищення ризику розвитку тяжких кровотеч порівняно з тими, хто ці препарати не застосовував. ВШ для об'єднаних даних становило 1,39 (помірна неоднорідність).

Серед осіб, які отримували антитромбоцитарні засоби (2 дослідження), у тих, хто застосовував інгібітори зворотного захоплення серотоніну, був відзначений високий ризик розвитку масивних кровотеч; ВШ для об'єднаних даних становило 1,45 (низька неоднорідність). Що стосується додаткових кінцевих точок, при одночасному застосуванні інгібіторів зворотного захоплення серотоніну та антитромботичних препаратів було виявлено підвищення ризику розвитку шлунково-кишкових та інших типів кровотеч. Однак підвищення ризику розвитку внутрішньочерепних крововиливів було відзначено лише при одночасному застосуванні антикоагулянтів.

Таким чином, застосування антидепресантів групи інгібіторів зворотного захоплення серотоніну пов'язане з підвищенням ризику розвитку геморагічних ускладнень у осіб, які отримують антитромботичну терапію, що вимагає обережності при одночасному призначенні цих препаратів.

Джерело:

Annals of Medicine

Стаття:

Use of serotonin reuptake inhibitor antidepressants and the risk of bleeding complications in patients on anticoagulant or antiplatelet agents: a systematic review and meta-analysis

Автори:

Surapon Nochaiwong і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: