EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Чи пов'язана акупунктура з підвищеним ризиком передачі ВГC?

гепатит гепатит
гепатит гепатит

Що нового?

Акупунктура пов'язана з вищою ймовірністю передачі вірусу гепатиту С.

На підставі результатів систематичного огляду та метааналізу виявлено виражений зв'язок між акупунктурою та передачею вірусу гепатиту C (ВГС). Мета дослідження Myung Han Hyun та співавт. полягала в оцінці ризиків передачі ВГС під час проведення акупунктури. Два дослідники, незалежно один від одного, виконали скринінг досліджень, знайдених в електронних базах даних.

З публікацій витягли дані про вихідні та демографічні характеристики, об'єднали та проаналізували їх. За допомогою моделей з випадковими ефектами розрахували відношення шансів (ВШ) передачі ВГС та відповідні 95% довірчі інтервали (95% ДІ). Аналіз у підгрупах виконували з урахуванням факторів дизайну дослідження та етнічної приналежності пацієнтів. За допомогою лійкоподібних графіків та I2-критерію Хіггінса оцінили відповідно гетерогенність даних та наявність систематичної помилки, пов'язаної з переважною публікацією позитивних результатів дослідження. У підсумковий аналіз було включено загалом 28 досліджень за участю 194 826 добровольців, з яких 178 583 особи було включено до контрольної групи (91,7 %) та 16 243 — до групи акупунктури (8,3 %).

Згідно з результатами аналізу об'єднаних даних, частота передачі ВГС у пацієнтів, які отримували лікування із застосуванням акупунктури, була статистично значуще вищою, ніж у контрольній групі, при суттєвій гетерогенності даних (ВШ: 1,84 (1,46–2,32); I2 = 80%). Згідно з результатами аналізу за підгрупами, дані перехресних досліджень (з розміром вибірки 12; ВШ: 1,85 (1,32–2,61); I2 = 0 %) та перехресних досліджень «випадок — контроль» (з розміром вибірки 14; ВШ: 1,96 (1,47-2,61); I2 = 88%) вказують на статистично значуще вищу поширеність вірусного гепатиту C у групі акупунктури в порівнянні з контрольною групою.

Зазначена динаміка спостерігалася як у представників монголоїдної раси, так і у інших рас після лікування за допомогою акупунктури, що свідчить про більш високий ризик передачі ВГС порівняно з відповідними контрольними групами. Слід зазначити, що вираженої систематичної помилки, пов'язаної з переважною публікацією позитивних результатів дослідження, в рамках цього аналізу не виявлено. Таким чином, акупунктура збільшувала ризик передачі ВГС. З урахуванням контагіозного характеру ВГС рекомендується бути обережними при проведенні небезпечних медичних та соціальних дій, у тому числі при проведенні лікування за допомогою акупунктури.

Джерело:

The Korean Journal of Gastroenterology

Стаття:

Risk of Hepatitis C Virus Transmission through Acupuncture: A Systematic Review and Meta-Analysis

Автори:

Myung Han Hyun і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: