EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив дієти з низьким вмістом FODMAP на кишкову мікробіоту у пацієнтів із целіакією

целіакія целіакія
целіакія целіакія

Що нового?

У пацієнтів з целіакією із стійкими симптомами з боку шлунково-кишкового тракту, які дотримуються безглютенової дієти, перехід на дієту з низьким вмістом FODMAP протягом 4 тижнів може певною мірою вплинути на мікробіоту кишечника.

У недавньому інноваційному дослідженні було встановлено, що у осіб з целіакією, у яких зберігаються симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, незважаючи на дотримання безглютенової дієти (GFD), перехід на дієту з низьким вмістом оліго-, ди-, моносахаридів і поліолів, що ферментуються (FODMAP) може докорінно змінити ситуацію.

У рандомізованому контрольованому дослідженні за участю дорослих пацієнтів з целіакією зі стійкими симптомами з боку шлунково-кишкового тракту, які дотримувалися GFD, вивчали вплив застосування комбінації дієти з низьким вмістом FODMAP (LFD) та GFD на здоров'я кишечника.

Учасників розділили на дві групи для одержання комбінації LFD та GFD (n = 39) або для продовження лише GFD (n = 36). У групі застосування LFD спостерігалися статистично значущі зміни у загальному профілі фекальної мікробіоти порівняно з контрольною групою. За допомогою секвенування гена 16S рРНК дослідники виявили чіткі зміни в мікробіоті кишечника у учасників, які дотримувалися LFD. Зокрема, у групі застосування LFD була відзначена нижча чисельність бактерій роду Anaerostipes та більш висока чисельність бактерій класу Erysipelotrichia.

Незважаючи на побоювання щодо потенційного впливу LFD на здоров'я кишечника, у дослідженні не було виявлено несприятливого впливу на α-різноманітність мікроорганізмів у калі або рівень ліпокаліну, пов'язаного з желатиназою нейтрофілів (біомаркер цілісності кишечника та запалення). Це свідчить, що LFD помірно впливала на кишкову мікробіоту, зберігаючи при цьому здоров'я кишечника. Більше того, у учасників з високими рівнями пропіонової та валеріанової кислот у калі на вихідному рівні ці показники знижувалися після дотримання LFD, що свідчить про багатообіцяючі переваги цієї дієти для осіб з підвищеними рівнями цих сполук.

В цілому, результати цього дослідження надають обнадійливі докази ефективності стратегії LFD з точки зору зниження функціональних симптомів з боку шлунково-кишкового тракту у пацієнтів з целіакією. Дане відкриття може забезпечити таке необхідне поліпшення стану особам із цим хронічним захворюванням та потенційно покращити якість їхнього життя. Ймовірно, подальші дослідження ґрунтуватимуться на цих результатах, оскільки вчені продовжують вивчати інноваційні методи дієтотерапії для лікування целіакії та пов'язаних з нею розладів з боку шлунково-кишкового тракту.

Джерело:

British Journal of Nutrition

Стаття:

Effects of a low FODMAP diet on gut microbiota in individuals with treated coeliac disease having persistent gastrointestinal symptoms — a randomised controlled trial

Автори:

Anne Mari Herfindal і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ru en ua
Спробуй: