EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка ефективності застосування мелатоніну у профілактиці мігрені у дорослих

мігрень мігрень
мігрень мігрень

Що нового?

Мелатонін має сприятливу профілактичну дію у дорослих пацієнтів з мігренню.

Згідно з результатами метааналізу, мелатонін сприяє профілактиці мігрені у дорослих. Мета аналізу, проведеного Puliappadamb H.M. та співавт., полягала в оцінці безпеки та ефективності застосування мелатоніну для профілактики мігрені. Після пошуку в базі даних Міжнародної платформи для реєстрації клінічних досліджень ВООЗ, бази даних Кокрейнівської бібліотеки та бази даних MEDLINE дослідники збирали інформацію з 3 відповідних статей.

Результати обирали, вивчали та повідомляли відповідно до рекомендацій, викладених у документі «Переважні параметри звітності для систематичних оглядів та метааналізу» (PRISMA). Для оцінки якості використовували інструмент Кокрейнівського співробітництва з метою оцінки систематичної помилки. Величину ефекту розраховували з використанням моделі з випадковими ефектами, а фактори, які, як очікувалося, впливатимуть на ефект, піддавали регресійному метааналізу. Аналіз у підгрупах проводили на підставі порівняння, використаного у включених дослідженнях.

Порівняно з плацебо та стандартною терапією, частка пацієнтів, які відповіли на терапію мелатоніном, була суттєво вищою (відношення шансів (ВШ) = 1,84). Терапія мелатоніном призводила до статистично значущого зниження ступеня тяжкості нападів мігрені (різниця середніх (РС) = 1,93), застосування знеболювальних препаратів (РС = 1,43), тривалості нападів мігрені (РС = 5,02) та частоти нападів мігрені (РС = 1,00) проти плацебо. Проте ефекти мелатоніну були не більш вираженими, ніж у вальпроату та амітриптиліну. Частота розвитку типових небажаних лікарських реакцій, таких як сонливість та стомлюваність, була подібною до групи застосування мелатоніну та групах порівняння.

Мелатонін продемонстрував сприятливу профілактичну дію у пацієнтів з мігренню та характеризувався більшою часткою пацієнтів, які відповіли на лікування, порівняно з плацебо щодо зниження застосування знеболювальних препаратів, середньої частоти та тривалості нападів мігрені та ступеня тяжкості нападів мігрені. Однак порівняно з вальпроатом та амітриптиліном переваги мелатоніну встановлено не було.

Джерело:

Journal of Oral & Facial Pain and Headache

Стаття:

Efficacy and Safety of Melatonin as Prophylaxis for Migraine in Adults: A Meta-analysis

Автори:

Puliappadamb HM і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: