EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність збагаченого тромбоцитами фібрину для покращення регенерації кісткової тканини та полегшення болю після стоматологічних операцій

зубний біль. зубний біль.
зубний біль. зубний біль.

Що нового?

Заповнення лунок збагаченим тромбоцитами фібрином прискорює загоєння та знижує інтенсивність болю після видалення третіх молярів.

Згідно з результатами проспективного рандомізованого подвійного сліпого клінічного дослідження типу split-mouth, застосування збагаченого тромбоцитами фібрину (ЗТФ) для заповнення лунок після видалення третіх молярів статистично значуще покращує загоєння ран і регенерацію кісткової тканини, а також знижує інтенсивність післяопераційних болю і набряку. Мета дослідження полягала в оцінці впливу ЗТФ на післяопераційну регенерацію кісткової тканини та загоєння ран, пародонтальні ускладнення та інтенсивність набряку та болю після видалення третіх молярів.

У цьому дослідженні після видалення моляра ЗТФ вводили в лунки перед накладенням швів на слизово-окістяний клапоть, тоді як у контрольній групі лунки не обробляли. Оцінку проводили за різними параметрами, таким як обсяг кісткової тканини, товщина трабекул, відстань між трабекулами, градації сірих тонів, інтенсивність болю та набряку та загоєння ран протягом 90 днів після операції. Для аналізу даних використовували критерій Стьюдента та критерій Вілкоксона при рівні статистичної значущості 5%, а численні порівняння проводили за допомогою критерію Фрідмана.

У цьому дослідженні було проведено 44 операції; середній вік пацієнтів становив 22,41 (± 2,75) року, 72,73% учасників були жіночої статі. Застосування ЗТФ було пов'язане із збільшенням товщини трабекули та об'єму кісткової тканини. В основній групі спостерігалися статистично значуще нижчі оцінки інтенсивності болю через 4, 6, 8, 16, 24 та 72 години після операції порівняно з контрольною групою.

Крім того, в основній групі відзначалися менша середня інтенсивність набряку і статистично значуще швидше загоєння ран порівняно з контрольною групою. Таким чином, заповнення лунок ЗТФ призводить до прискорення загоєння ран і регенерації кісткової тканини, а також зниження інтенсивності післяопераційних болю і набряку. Результати цього дослідження відкривають нові можливості для вдосконалення методик лікування зубів, що забезпечує переваги для пацієнтів та сприяє розвитку стоматології.

Джерело:

Medicina Oral

Стаття:

Evaluation of bone repair with platelet-rich fibrin following the extraction of impacted third molars — randomized clinical trial

Автори:

Rodrigues E.D. і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: