EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив терапії ІПП на розвиток кровотечі у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту

. .
. .

Що нового?

Використання ІПП при проведенні терапії ПАНАВК пов'язане зі зниженням ризику кровотечі у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту на 25%.

Результати дослідження свідчать про те, що супутня терапія інгібітором протонної помпи (ІПП) у пацієнтів з фібриляцією передсердь, які отримували пероральні антикоагулянти, що не є антагоністами вітаміну К (ПАНАВК), пов'язана зі зниженням ризику розвитку тяжкої шлунково-кишкової кровотечі. Мета цього популяційного когортного дослідження, проведеного Joris Komen та співавт., полягала у визначенні того, чи терапія ІПП сприяє зниженню ризику кровотечі у верхніх відділах ШКТ у пацієнтів з фібриляцією передсердь, які отримували ПАНАВК.

Дослідження проводили з використанням загального протоколу та загальної моделі даних. Основною кінцевою точкою була частота розвитку тяжкої кровотечі у верхніх відділах ШКТ у стаціонарному відділенні надання вторинної медичної допомоги. При розрахунку відносного коефіцієнта захворюваності (IRR) для зіставлення даних періодів без застосування ІПП та із застосуванням ІПП, використовували регресію Пуассона із зважуванням зворотної ймовірності.

Зі 164 290 пацієнтів з фібриляцією передсердь, які отримували ПАНАВК, періоди спостереження та застосування ІПП у яких склали 272 570 та 39 938 років відповідно, кровотеча у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту була зареєстрована у близько 806 пацієнтів. Було встановлено, що використання ІПП пов'язане зі зниженням частоти розвитку кровотечі у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту (IRR = 0,75). Захисна дія була помірною, а найбільший ефект спостерігався у пацієнтів з високим ризиком, який визначали як оцінку за шкалою ризику кровотечі HAS-BLED ≥3 (кількість хворих, яких необхідно лікувати за 1 рік (ЧХНЛ) = 378), у віці 75-84 років (ЧХНЛ = 787), які отримують супутню антитромбоцитарну терапію (ЧХНЛ = 373) або у віці ≥85 років (ЧХНЛ = 667).

Таким чином, супутня терапія ІПП має захисну дію і може бути показана пацієнтам з фібриляцією передсердь, які отримують ПАНАВК, особливо особам похилого віку, з оцінкою за шкалою HAS-BLED ≥3 та (або) тим, хто отримує антитромбоцитарну терапію.

Джерело:

Heart

Стаття:

Non-vitamin K antagonist oral anticoagulants, proton pump inhibitors and gastrointestinal bleeds

Автори:

Joris Komen і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: