EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу передопераційного страху руху у пацієнтів, які перенесли спондилодез поперекового відділу, на малорухливий спосіб життя після операції

біль у попереку біль у попереку
біль у попереку біль у попереку

Що нового?

Страх руху пов'язаний з малорухомим способом життя у пацієнтів з болем у попереку та дегенеративною хворобою диска навіть через 12 місяців після спондилодезу поперекового відділу.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі BMC Musculoskeletal Disorders, була виявлена істотна кореляція між передопераційним страхом руху та малорухомим способом життя після операції у пацієнтів з болем у попереку та дегенеративною хворобою диска. Метою дослідження, проведеного Max Jakobsson та співавт., було вивчити зв'язок між психологічними факторами, пов'язаними з передопераційним болем, та післяопераційним малорухомим способом життя після операції, а також помірною та високою фізичною активністю серед пацієнтів з дегенеративною хворобою диска та болем у попереку через 6 та 12 місяців після спондилодезу поперекового відділу.

Як додаткові дані використовували дані 118 добровольців (55 чоловіків та 63 жінок, середній вік 46 років), які брали участь у рандомізованому контрольованому дослідженні та перенесли спондилодез поперекового відділу. Фізичну активність помірної та високої інтенсивності та малорухливий спосіб життя оцінювали за допомогою тривісного акселерометра ActiGraph GT3X+. Прогностичні фактори включали страх руху, катастрофізацію болю та впевненість у власних силах при фізичній активності. Для аналізу зв'язку цих факторів з пропорційним часом фізичної активності помірної та високої інтенсивності і малорухомим способом життя через 6 і 12 місяців після операції, використовували моделі лінійної регресії з поправкою на потенційні фактори, що втручалися в результат.

Відносний час малорухомого способу життя через 6 та 12 місяців після операції значною мірою корелював з передопераційним страхом руху (β = 0,013). Однак ні катастрофізація болю, ні впевненість у власних силах при фізичній активності не були значною мірою пов'язані з відносним часом помірної та високої фізичної активності та малорухливого способу життя у цих часових точках. Таким чином, у пацієнтів з болем у спині та дегенеративною хворобою диска, які перенесли спондилодез поперекового відділу, страх руху істотно впливає на малорухливий спосіб життя після операції.

Це наголошує на важливості передопераційного скринінгу психологічних факторів, пов'язаних з болем, особливо страху руху. Такі скринінги можуть допомогти виявити пацієнтів, яким можуть бути корисні цілеспрямовані втручання, що зрештою сприятиме здоровішому способу життя в плані фізичної активності після операції та покращенню загальних показників здоров'я.

Джерело:

BMC Musculoskeletal Disorders

Стаття:

Fear of movement was associated with sedentary behaviour 12 months after lumbar fusion surgery in patients with low back pain and degenerative disc disorder

Автори:

Max Jakobsson і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: