EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Підвищення артеріального тиску при регулярному застосуванні парацетамолу у пацієнтів із артеріальною гіпертензією

артеріальна гіпертензія артеріальна гіпертензія
артеріальна гіпертензія артеріальна гіпертензія

Що нового?

У пацієнтів з артеріальною гіпертензією регулярне щоденне застосування парацетамолу (ацетамінофену) пов'язане з підвищенням систолічного артеріального тиску.

Згідно з результатами дослідження PATH-BP (дослідження щодо оцінки впливу застосування парацетамолу на артеріальний тиск у пацієнтів з артеріальною гіпертензією), у осіб з артеріальною гіпертензією регулярне застосування ацетамінофену в дозі 4 г на добу призводить до підвищення систолічного артеріального тиску приблизно на 5 мм рт. ст. проти плацебо.

Мета дослідження полягала в оцінці впливу регулярного застосування ацетамінофену на артеріальний тиск у осіб з гіпертензією. До цього рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого перехресного дослідження було включено 110 учасників, яких рандомізували на отримання ацетамінофену в дозі 1 г 4 рази на добу або плацебо протягом 2 тижнів. Перед зміною терапії було передбачено період вимивання тривалістю 2 тижні. Амбулаторні вимірювання артеріального тиску проводили на початку та наприкінці кожного періоду лікування.

Основна мета полягала у міжгруповій оцінці змін середнього денного систолічного артеріального тиску (САТ) відносно вихідного рівня до закінчення лікування. Загалом 103 пацієнти пройшли обидва варіанти лікування в рамках дослідження. У групі регулярного застосування ацетамінофену спостерігалося статистично значуще підвищення середнього денного САТ: з 132,8 ± 10,5 до 136,5 ± 10,1 мм рт. ст. (ацетамінофен) порівняно з 133,9 ± 10,3 до 132,5 ± 9,9 мм рт. ст. (плацебо), при цьому підвищення з поправкою на плацебо склало 4,7 (95% ДІ: 2,9–6,6) мм рт. ст.

Також було відзначено виражене підвищення середнього денного діастолічного артеріального тиску: з 81,2±8,0 до 82,1±7,8 мм рт. ст. (ацетамінофен) порівняно з 81,7±7,9 до 80,9± 7,8 мм рт. ст. (плацебо); р = 0,005, а підвищення з поправкою на плацебо склало 1,6 (95% ДІ 0,5-2.7) мм рт. ст. Аналогічні тенденції спостерігалися за результатами амбулаторного та клінічного виміру артеріального тиску протягом 24 годин.

Таким чином, у осіб з артеріальною гіпертензією застосування ацетамінофену протягом 2 тижнів підвищувало артеріальний тиск порівняно з плацебо. Таке підвищення артеріального тиску збільшує ризик розвитку ускладнень серцево-судинних захворювань та викликає побоювання щодо безпеки регулярного застосування ацетамінофену у цій популяції пацієнтів.

Джерело:

Circulation

Стаття:

Regular Acetaminophen Use and Blood Pressure in People With Hypertension: The PATH-BP Trial

Автори:

Iain M MacIntyre et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: