EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність та безпека застосування дорзагліатину для контролю глікемії у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу

цукровий діабет 2-го типу цукровий діабет 2-го типу
цукровий діабет 2-го типу цукровий діабет 2-го типу

Що нового?

Дорзагліатин має сприятливий профіль безпеки і не викликає статистично значущого підвищення ризику розвитку гіпоглікемії або гіперліпідемії у пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу.

Згідно з результатами недавнього дослідження, опублікованими в журналі Medicine (Baltimore), активатор глюкокінази подвійної дії дорзагліатин забезпечував ефективний контроль глікемії у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2) завдяки значному зниженню рівня глікованого гемоглобіну (HbA1c), рівня глюкози крові натще (ГКН) та рівня глюкози після прийому їжі. Препарат також сприяв виробленню інсуліну у початковій фазі, підтримуючи стійкий гіпоглікемічний ефект.

Мета дослідження Yuqian Wu та співавт. полягала в оцінці безпеки та ефективності застосування дорзагліатину в лікуванні ЦД2.

Систематичний пошук відповідних досліджень провели по семи базах даних за період з 2016 року до серпня 2023 року. Розглядали тільки рандомізовані контрольовані дослідження (РКД), у яких порівнювали ефективність дорзагліатину та плацебо у лікуванні ЦД2. Для виконання метааналізу одержаних даних про дослідження використовували програмне забезпечення RevMan 5.4.

В аналіз включили три РКД за участю 1332 пацієнтів. Рівень глікованого гемоглобіну використовували як основну кінцеву точку ефективності, а рівень глюкози в крові натще (ГКН), рівень глюкози в крові через 2 години після їди, індекс гомеостатичної моделі для оцінки резистентності до інсуліну (HOMA-IR) та індекс HOMA для функції β-клітин (HOMA-β) — як додаткові кінцеві точки. У групі дорзагліатину було відзначено статистично значуще зниження рівня глюкози у крові та інсулінорезистентності порівняно з плацебо. Слід зазначити, що серйозних небажаних явищ виявлено не було. Проте показники ліпідного обміну, особливо рівень тригліцеридів, і частота розвитку гіпоглікемії у групі дорзагліатину були вищими порівняно з групою плацебо, хоча відносно вихідного рівня підвищення було незначним.

Автори дослідження дійшли висновку про необхідність проведення додаткових клінічних досліджень з метою оцінки частоти розвитку небажаних явищ, наприклад підвищення рівня ліпідів у крові та появи потенційних серцево-судинних ризиків.

Джерело:

Medicine (Baltimore)

Стаття:

Efficacy and safety of dorzagliatin, a novel glucokinase activators, in the treatment of T2DM: A meta-analysis of randomized controlled trials

Автори:

Yuqian Wu і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: