EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Застосування доксицикліну у поєднанні з цинком дозволяє ефективно знизити ризик зараження вірусом SARS-CoV-2.

COVID-19 COVID-19
COVID-19 COVID-19

Що нового?

Профілактичне лікування із застосуванням доксицикліну у поєднанні з цинком дозволяє знизити ризик зараження вірусом SARS-CoV-2.

Результати рандомізованого клінічного дослідження, опубліковані в журналі International Journal of Infectious Diseases, вказують на те, що застосування доксицикліну в комбінації з цинком має захисну або профілактичну дію проти коронавірусної інфекції. Метою дослідження було вивчення ефективності та безпеки застосування доксицикліну в дозі 100 мг на добу у поєднанні з цинком у дозі 15 мг на добу для профілактики COVID-19 порівняно з двома контрольними групами.

В рамках цього проспективного подвійного сліпого дослідження застосування доксицикліну в поєднанні з цинком з профілактичною метою порівнювали із застосуванням монотерапії доксицикліном або плацебо. Ефективність профілактичного лікування оцінювали за зменшенням кількості випадків розвитку коронавірусної інфекції та (або) зниженням вірусного навантаження, що оцінюється з урахуванням значень порогового циклу в аналізі на вірус SARS-CoV-2 методом ЗТ-ПЛР.

У порівнянні з особами з інших груп, у учасників дослідження, які отримували доксициклін у поєднанні з цинком, було виявлено статистично значуще зменшення частоти випадків розвитку інфекції, що викликається вірусом SARS-CoV-2. Величина ризику зараження коронавірусом не була пов'язана з наявністю інших супутніх захворювань, таких як цукровий діабет, хронічна обструктивна хвороба легень, бронхіальна астма та артеріальна гіпертензія. Розвиток небажаних явищ при застосуванні доксицикліну у поєднанні з цинком був мінімальним. Таким чином, застосування доксицикліну та цинку в рамках первинної профілактики COVID-19 є корисним та доцільним.

Джерело:

International Journal of Infectious Diseases

Стаття:

COVID-19 prophylaxis with Doxycycline and Zinc in Health Care Workers: A prospective randomized double-blind clinical trial

Автори:

Nejla Stambouli і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: