EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ранні ознаки: Виявлення целіакії на прикладі здоров'я ротової порожнини у дітей

Здоров'я ротової порожнини Здоров'я ротової порожнини
Здоров'я ротової порожнини Здоров'я ротової порожнини

Що нового?

Своєчасне виявлення оральних проявів целіакії допоможе революціонізувати лікування целіакії в дітей віком.

Систематичний огляд, опублікований у престижному журналі Journal of Paediatrics and Child Health, розкриває разючі результати, які можуть змінити методи виявлення та лікування целіакії у дітей. Згідно з результатами, при целіакії стоматологічні ознаки можуть проявлятися раніше від шлунково-кишкових симптомів. Пацієнти з проявами захворювання у ротовій порожнині повинні пройти обстеження на целіакію. Спільні зусилля гастроентерологів та стоматологів потенційно можуть покращити виявлення целіакії.

Було проведено ретельний систематичний огляд, у ході якого було вивчено такі бази даних, як Scopus, Medline, EBSCOhost і Cochrane Library. Розглядалися лише повні статті про наглядові або експериментальні дослідження англійською мовою в період з січня 2000 р. по грудень 2022 р. Дослідження було зосереджено на дітях та підлітках (віком до 20 років), і ризик систематичної помилки оцінювався за допомогою інструменту ROBINS-E (Ріsk Of Bias In Non-randomized Studies of Exposure).

Дослідницька група ретельно проаналізувала тридцять чотири дослідження, і їх аналіз виявив більш високу поширеність різних проявів у ротовій порожнині, пов'язаних з целіакією, яка вражає як тверді, так і м'які тканини. Примітно, що дослідження виявило дефекти зубної емалі, частота яких варіювалася від 17,9 до 83,5% (значення Р < 0,047), а рецидивуючий афтозний стоматит варіювався від 8,3% до 69% (значення Р < 0,039).

Це дослідження має далекосяжні наслідки для медичної спільноти, наголошуючи на важливості раннього виявлення та співпраці між постачальниками медичних послуг для покращення діагностики та підвищення якості медичної допомоги та результатів лікування молодих пацієнтів з целіакією.

Джерело:

Journal of Paediatrics and Child Health

Стаття:

Coeliac disease and its implications on the oral health of children: A systematic review

Автори:

Anna Turska-Szybka et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: