EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Раннє виявлення та комплексне лікування значно знижують ризик післяпологової кровотечі

Післяпологові кровотечі Післяпологові кровотечі
Післяпологові кровотечі Післяпологові кровотечі

Що нового?

Своєчасне виявлення післяпологової кровотечі та проведення комплексного лікування призводить до зниження ризику тяжкої післяпологової кровотечі, лапаротомії з приводу кровотечі або смерті від кровотечі порівняно із стандартним лікуванням у жінок, які проходять вагінальні пологи.

Великим міжнародним проривом стало рандомізоване дослідження (E-MOTIVE), що продемонструвало ефективність раннього виявлення та комплексного лікування у зниженні ймовірності тяжкої післяпологової кровотечі, лапаротомії з приводу кровотечі або смерті від кровотечі. Це рандомізоване дослідження було проведено з використанням кластерної рандомізації для оцінки комплексного клінічного втручання, спрямованого на усунення післяпологової кровотечі під час вагінальних пологів.

Втручання включало точно відкалібровану серветку для забору крові, призначену для раннього виявлення післяпологової кровотечі, а також комплекс заходів з початкового реагування (включаючи масаж матки, препарати окситоцину, транексамову кислоту, внутрішньовенні вливання, оцінку стану і ескалацію). Це втручання проводилося відповідно до спеціальної стратегії в рамках групи втручання, тоді як лікарні контрольної групи надавали стандартну медичну допомогу. Ключовою вимірюваною кінцевою точкою було поєднання тяжкої післяпологової кровотечі (визначуваної як крововтрата ≥ 1000 мл), лапаротомії з приводу кровотечі або материнської смерті внаслідок кровотечі.

Ключові вторинні кінцеві точки включали виявлення післяпологової кровотечі та дотримання комплексу заходів з терапії. У цьому дослідженні, яке охоплювало 80 лікарень середнього рівня в Кенії, Нігерії, Південній Африці та Танзанії, взяли участь 210 132 пацієнтки, яким було проведено вагінальні пологи. Група втручання отримала багатокомпонентне клінічне втручання, тоді як контрольна група отримувала стандартну медичну допомогу.

Ключові висновки:

  • Події первинної кінцевої точки (тяжка післяпологова кровотеча, лапаротомія з приводу кровотечі або материнська смерть від кровотечі) відбулися у 1,6% пацієнток у групі втручання порівняно з 4,3% у групі звичайного догляду.
  • Раннє виявлення післяпологових кровотеч було значно вищим у групі втручання (93,1%) порівняно з групою звичайного догляду (51,1%).
  • Прихильність до комплексного лікування була помітно кращою у групі втручання (91,2%) порівняно з 19,4% у групі звичайного лікування.

Результати показують, що раннє виявлення післяпологової кровотечі у поєднанні з впровадженням комплексного підходу до лікування суттєво зводить до мінімуму ризик тяжких наслідків у пацієнток, які перенесли вагінальні пологи. Цей прорив може потенційно змінити протоколи післяпологового догляду в усьому світі, пропонуючи більш ефективний і стандартизований підхід до ведення цього критичного стану.

Очікується, що ці результати вплинуть на клінічну практику та керівні принципи, наголошуючи на важливості комплексного підходу до лікування післяпологових кровотеч, що зрештою покращить результати у матерів.

Джерело:

The New England Journal of Medicine

Стаття:

Randomized Trial of Early Detection and Treatment of Postpartum Hemorrhage

Автори:

Ioannis Gallos et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: