EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність ебастину в лікуванні пацієнтів із синдромом подразненого кишечника без запору

синдром подразненого кишківника синдром подразненого кишківника
синдром подразненого кишківника синдром подразненого кишківника

Що нового?

Застосування ебастину забезпечує ефективне полегшення симптомів у пацієнтів із синдромом подразненого кишечника без запору.

Результати недавнього дослідження, проведеного Lisse Decraecker та співавт., свідчать, що застосування ебастину забезпечує більш ефективне зниження виразності симптомів у пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) без запору порівняно з плацебо, на що вказують достовірно більша частота зниження інтенсивності болю в животі та зниження загальної виразності симптомів. У цьому рандомізованому плацебо-контрольованому подвійному сліпому дослідженні II фази вивчали ефективність застосування ебастину (блокатора гістамінових H1-рецепторів) як можливого варіанту лікування пацієнтів з СПК без запору.

Пацієнтів, включених у дослідження, стан яких відповідав Римським критеріям III встановлення діагнозу СПК без запору, рандомізували до групи застосування ебастину в дозі 20 мг або до групи застосування плацебо протягом 12 тижнів. Протягом дослідження у пацієнтів оцінювали інтенсивність болю у животі та загальну виразність симптомів. Відповідь у пацієнтів з точки зору загальної виразності симптомів та інтенсивності болю в животі реєстрували щотижня, якщо вони повідомляли про повне або помітне полегшення симптоматики та про середнє зниження інтенсивності болю не менше ніж на 30% порівняно з вихідним рівнем відповідно.

Основною кінцевою точкою дослідження була відсоткова частка пацієнтів з досягненням відповіді як мінімум на шести з дванадцяти тижнів лікування з точки зору як загальної симптомів, так і інтенсивності болю в животі (комбінована кінцева точка «зниження загальної виразності симптомів і інтенсивності болю в животі»), а також за вказаними показниками окремо. Результати цього дослідження, в якому взяли участь 202 пацієнти (середній вік: 32 роки, частка жінок: 68%), є багатообіцяючими.

У групі застосування ебастину частота досягнення комбінованої основної кінцевої точки («зниження загальної виразності симптомів та інтенсивності болю в животі») була статистично значуще вищою порівняно з групою плацебо. Крім того, у групі застосування ебастину частота зниження загальної виразності симптомів і частота зниження інтенсивності болю в животі окремо були вищими порівняно з групою плацебо, хоча ця відмінність не була статистично значущою (див. таблицю 1).

Отримані у дослідженні результати вказують, що застосування ебастину може стати новим варіантом лікування пацієнтів із СПК без запору. Крім того, отримані результати вказують на необхідність подальшого вивчення ефективності застосування ебастину з точки зору зниження симптомів у пацієнтів з СПК.

Джерело:

Gut

Стаття:

Treatment of non-constipated irritable bowel syndrome with the histamine 1 receptor antagonist ebastine: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial

Автори:

Lisse Decraecker і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: