EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Едоксабан як ефективний та безпечний засіб при емболії легеневої артерії у госпіталізованих пацієнтів з COVID-19

Covid-19 Covid-19
Covid-19 Covid-19

Що нового?

Едоксабан безпечно та ефективно полегшує симптоми емболії легеневої артерії у пацієнтів, госпіталізованих із COVID-19.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Expert Review of Clinical Pharmacology, едоксабан є ефективним та безпечним препаратом для лікування гострої емболії легеневої артерії в умовах пандемії нової коронавірусної інфекції COVID-19. Метою ретроспективного аналізу було визначення клінічного ефекту едоксабану в лікуванні емболії легеневої артерії у пацієнтів, які були госпіталізовані з COVID-19.

При госпіталізації діагностику емболії легеневої артерії проводили за допомогою комп'ютерної томографії (КТ) з призначенням едоксабану як препарату парентеральної терапії першої лінії (низькомолекулярний гепарин/фондапаринукс). Порівняльну оцінку клінічних результатів проводили у пацієнтів з гострим респіраторним дистрес-синдромом (ГРДС) і без нього в момент госпіталізації, а також у пацієнтів з підтвердженим та непідтвердженим усуненням емболії легеневої артерії за результатами КТ.

Усього було вивчено дані 50 пацієнтів. Середня тривалість наступного спостереження становила 42,5±10 днів. Відмінностей у вихідних характеристиках між пацієнтами з ГРДС (30%) та пацієнтами без ГРДС на момент госпіталізації не було виявлено. Пацієнти з усуненням емболії легеневої артерії (84%) були молодшими, а тривалість терапії фондапаринуксом та термін госпіталізації у них були коротшими порівняно з пацієнтами, у яких не вдалося усунути емболію легеневої артерії (див. таблицю 1).

Випадки масивної кровотечі були зареєстровані у двох пацієнтів. Під час багатофакторної оцінки єдиним прогностичним фактором усунення емболії легеневої артерії був час до переходу на терапію едоксабаном (відношення ризиків: 0,92). Таким чином, терапевтичний підхід, що включає комбінацію антикоагулянтів (низькомолекулярний гепарин + фондапаринукс) з подальшим застосуванням едоксабану, вважається ефективною та безпечною терапією гострої емболії легеневої артерії в умовах пандемії COVID-19.

Джерело:

Expert Review of Clinical Pharmacology

Стаття:

Edoxaban for the treatment of pulmonary embolism in hospitalized COVID-19 patients

Автори:

Valerio Langella і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: