EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Cистема доставки флутиказону на видиху: вплив на симптоми та ступінь затемнення носових пазух у осіб із хронічним риносинуситом без поліпів носа

хронічний риносинусит хронічний риносинусит
хронічний риносинусит хронічний риносинусит

Що нового?

У пацієнтів з хронічним риносинуситом без поліпів носа (ХРСбПН) застосування системи доставки флутиказону на видиху (система Exhalation Delivery System з флутиказоном, далі — EDS-FLU) забезпечує полегшення симптомів та затемнення носових пазух.

У дослідженні тривалістю 24 тижнів застосування EDS-FLU забезпечило статистично значуще зниження виразності симптомів і затемнення носових пазух у осіб з ХРСбПН порівняно із застосуванням цієї системи доставки з плацебо (EDS-плацебо). Метою дослідження була оцінка впливу застосування EDS-FLU порівняно з EDS-плацебо двічі на добу у пацієнтів із ХРСбПН.

Основною комбінованою кінцевою точкою в дослідженні були середні відсоткові значення об'єму затемнення в області ґратчастих/верхньощелепних пазух (APOV; 24-й тиждень) на КТ і комбінована оцінка симптомів (CSS; 4-й тиждень).

Додаткові кінцеві точки включали показники за шкалою оцінки загального враження пацієнта про зміни стану (PGIC), оцінку за Піттсбурзьким опитувальником на визначення індексу якості сну (PSQI) та оцінку якості життя (за опитувальником оцінки результату хвороб носа та приносових пазух (SNOT-22)) та короткому опитувальнику з оцінки стану здоров'я (SF-36)).

У цьому рандомізованому контрольованому дослідженні III фази вихідна оцінка CSS склала 6,0 бала, а значення APOV - 62,0%, що вказує на захворювання від середнього до тяжкого ступеня. Порівняно з пацієнтами, які застосовували EDS-плацебо (n = 75), у пацієнтів, які застосовували EDS-FLU в обох дозах (186 і 372 мкг) було виявлено статистично значуще зниження виразності симптомів і затемнення носових пазух. Зміни середніх значень CSS та APOV, розрахованих за методом найменших квадратів (МНК), у групах застосування EDS-плацебо, EDS-FLU у дозі 186 мкг та EDS-FLU у дозі 372 мкг наведені у таблиці 1.

До 24-го тижня, порівняно із застосуванням EDS-плацебо (n = 75), у пацієнтів, які застосовували EDS-FLU (n = 145), також спостерігалося статистично значуще покращення при аналізі за додатковими кінцевими точками, такими як оцінка за шкалою PGIC (виражене/дуже виражене поліпшення у 60% порівняно з 25% пацієнтів), загальне значення індексу PSQI (середнє значення за МНК: -1,54 порівняно з -0,33), оцінка за опитувальником SF-36, версія 2 (середнє значення за МНК у домені фізичного стану: 4,9 порівняно з 1,8) та оцінка за опитувальником SNOT-22 (середнє значення за МНК: -17,5 порівняно з -8,7).

Небажані явища, що повідомлялися під час дослідження, включали депресію, головний біль, носову кровотечу та COVID-19. Таким чином, застосування інтраназальних стероїдів за допомогою пристрою, що дозволяє доставляти їх в область вище за нижню носову раковину і за носовим клапаном, у пацієнтів з ХРСбПН є перспективним варіантом лікування.

Джерело:

Annals of Allergy, Asthma & Immunology

Стаття:

RANDOMIZED, CONTROLLED TRIAL OF EXHALATION DELIVERY SYSTEM WITH FLUTICASONE FOR CHRONIC RHINOSINUSITIS WITHOUT NASAL POLYPS

Автори:

A. Peters

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: