EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив безсимптомної або легкої форми COVID-19 на ризик передчасних пологів

child_birth child_birth
child_birth child_birth

Що нового?

Вагітним жінкам з ожирінням, астмою або артеріальною гіпертензією слід своєчасно отримувати допологову медичну допомогу. Таким пацієнткам рекомендується вакцинація проти коронавірусу для зниження ризику передчасних пологів у разі розвитку тяжкої форми COVID-19.

Згідно з результатами нового дослідження, опублікованими в журналі PloS One, передчасні пологи та важка форма COVID-19 мають ряд загальних факторів ризику, таких як індекс маси тіла (ІМТ) >24,9, хронічна артеріальна гіпертензія або високий артеріальний тиск, астма, що здатне збільшити частоту передчасних пологів за показаннями у зв'язку із захворюваннями матері. У цьому дослідженні методом "випадок - контроль" в умовах реальної клінічної практики оцінювали зв'язок безсимптомної та легкої форм коронавірусної інфекції з ризиком передчасних пологів, не обумовлених дихальною недостатністю матері.

До дослідження були включені жінки, госпіталізовані в період з 20 вересня 2020 р. по 9 січня 2021 р. Порівнювали частоту розвитку коронавірусної інфекції у групі передчасних пологів (102 жінки у групі «випадки») та групі, що народили вчасно (127 жінок у групі « контроль»). Враховували дані лише жінок із спонтанними передчасними пологами та передчасними пологами за медичними показаннями через порушення кровообігу плода (високий артеріальний тиск, пов'язаний із вагітністю, та супутні ускладнення).

Наявність коронавірусної інфекції в анамнезі або на момент дослідження визначали за допомогою аналізу мазка з носоглотки та за наявності антитіл IgM/IgG у зразках крові. Статистично значущих відмінностей між групами виявлено не було, проте частота наявності трьох відомих факторів ризику розвитку тяжкої форми коронавірусної інфекції (тобто ІМТ >24,9, астма, хронічний високий артеріальний тиск або артеріальна гіпертензія) у групі «випадки» була вищою.

Безсимптомна та легка форми COVID-19 не були визнані незалежними прогностичними факторами передчасних пологів. Таким чином, безсимптомна та легка форми COVID-19 не підвищують ризик передчасних пологів.

Джерело:

PLoS One

Стаття:

Preterm birth is not associated with asymptomatic/mild SARS-CoV-2 infection per se: Pre-pregnancy state is what matters

Автори:

Stefano Cosma і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: