EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу ібупрофену та ацетамінофену на результати проб на чутливість пульпи

зубний біль зубний біль
зубний біль зубний біль

Що нового?

Стоматологам необхідно зважати на потенційний вплив таких часто використовуваних знеболювальних засобів, як парацетамол та ібупрофен на результати проб на чутливість пульпи.

Згідно з результатами нещодавно проведеного дослідження, опублікованими в журналі Journal of Endodontics, два найбільш часто застосовувані знеболювальні препарати, а саме ацетамінофен (парацетамол) у дозі 500 мг і ібупрофен у дозі 400 мг, впливають на реакцію пульпи на холодову дію при виконанні проби на чутливість, але не впливають на результати електроодонтодіагностичної проби (EPT), особливо за наявності симптоматичного незворотного пульпіту (СНП).

Aidin Soooratgar та співавт. провели рандомізоване клінічне дослідження CONSORT з оцінки впливу ібупрофену та ацетамінофену на результати двох проб на чутливість пульпи, а саме холодової проби та EPT, у 41 пацієнта із затяжним або спонтанним болем, спричиненим пульпітом. Пацієнтам виконали дві проби на чутливість на зубі із СНП та на зубі зі здоровою пульпою у контралатеральному квадранті. Пацієнти приймали ацетамінофен у дозі 500 мг, ібупрофен у дозі 400 мг або плацебо.

Холодову пробу та EPT повторювали в різні часові точки (20 хвилин, 40 хвилин та 1 годину) після застосування знеболювальних засобів, і результати відрізнялися від значень, отриманих перед лікуванням. У групі застосування ацетамінофену спостерігалося суттєве зниження виразності реакції на холодові проби через 40 хвилин і через 1 годину після застосування знеболювального препарату на зубі із СНП та через 40 хвилин на зубі зі здоровою пульпою.

У групі застосування ібупрофену спостерігалося виразне зниження реакції на холодові проби в трьох тимчасових точках після застосування знеболювального препарату на зубі з СНП і через 40 хвилин на здоровому зубі. Результати EPT не були значущими. Виразних відмінностей між чоловіками та жінками у досліджуваних групах виявлено не було.

Джерело:

Journal of Endodontics

Стаття:

Evaluation of the Effect of Common Analgesics on Pulpal Sensibility Tests: A Clinical Trial

Автори:

Aidin Soooratgar і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: