EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Гіпертонічний розчин NaCl як допоміжний засіб при виконанні епідуральної блокади у пацієнтів з постгерпетичною невралгією

постгерпетична невралгія постгерпетична невралгія
постгерпетична невралгія постгерпетична невралгія

Що нового?

Введення стероїдів та місцевих анестетиків при епідуральній блокаді у пацієнтів з постгерпетичною невралгією (ПГН) є ефективним, незалежно від застосування гіпертонічного розчину NaCl як додаткового засобу.

Виконання епідуральної ін'єкції стероїдів забезпечує зниження інтенсивності болю, підвищення якості нічного сну та зменшення обсягу застосування аналгетиків у пацієнтів із ПГН. Результати дослідження, опубліковані в журналі Pain Research and Management, вказують, що застосування гіпертонічного розчину NaCl (ГР) як допоміжного засобу при епідуральній блокаді у пацієнтів з ПГН не забезпечує підвищення ефективності втручання.

Hyun-Jung Kwon та співавт. провели оцінку ефективності застосування гіпертонічного розчину NaCl та фізіологічного розчину при епідуральних ін'єкціях різних препаратів у пацієнтів з ПГН у медичному центрі в Сеулі, Республіка Корея. До дослідження було включено 36 пацієнтів з ПГН, яка зберігалася через 4 місяці після оперізувального герпесу. Пацієнтів розділили на дві групи: група застосування гіпертонічного розчину NaCl (група ГР, 17 пацієнтів) та група застосування фізіологічного розчину (група ФР, 19 пацієнтів). Оцінку стану пацієнтів виконували на початковому рівні та через 1 та 3 місяці після виконання епідуральної блокади із застосуванням ГР або ФР. Основною кінцевою точкою була інтенсивність болю за числовою рейтинговою шкалою (ЧРШ).

Додатковими кінцевими точками були оцінка за шкалою обсягу застосування лікарських засобів (MQS), оцінка задоволеності за шкалою загального ефекту, що сприймається (GPES) і індекс тяжкості безсоння (ISI). Інтенсивність болю через 1 і 3 місяці знизилася в обох групах, проте відмінність не була статистично значущою. Індекс ISI та оцінка за шкалою MQS статистично значно знизилися через 3 місяці (але не через 1 місяць) в обох групах, при цьому відмінностей між групами не спостерігалося. У зазначені моменти часу різниці між групами з погляду оцінки за шкалою GPES виявлено не було.

Оскільки результати цього рандомізованого дослідження не вказували на наявність позитивних ефектів застосування ГР як допоміжного засобу при епідуральній ін'єкції стероїдів у пацієнтів з ПГН, необхідні подальші дослідження з метою детальнішого вивчення ефективності ГР у лікуванні нейропатичного болю.

Джерело:

Pain Research and Management

Стаття:

Comparison of Adjuvant Hypertonic Saline and Normal Saline for Epidural Block in Patients with Postherpetic Neuralgia: A Double-Blind, Randomized Trial

Автори:

Hyun-Jung Kwon і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: