EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефруксифермін показує позитивні результати у лікуванні неалкогольного стеатогепатиту та фіброзу

НАСГ НАСГ
НАСГ НАСГ

Що нового?

У осіб з діагнозом НАСГ та фіброзу ефруксифермін зменшує виразність фіброзу печінки, одночасно діючи на НАСГ, при сприятливому профілі переносимості.

У плацебо-контрольованому рандомізованому багатоцентровому подвійному сліпому дослідженні фази 2b (HARMONY) застосування ефруксиферміну протягом 24 тижнів було пов'язано зі зменшенням проявів фіброзу печінки та неалкогольного стеатогепатиту (НАСГ) у дорослих з НАСГ і фіброзом середнього (F2) або важкого (F3) ступеню. Ефруксифермін зберігав прийнятну переносимість протягом усього періоду дослідження. Stephen A Harrison та ін. прагнув вивчити безпеку та ефективність лікування ефруксиферміном при фіброзі та НАСГ.

Пацієнти з діагнозом НАСГ, підтвердженим біопсією, що характеризується показником активності неалкогольної жирової інфільтрації печінки (NAS) 4 або більше і по 1 або більше балів за кожним із показників (стеатоз, долькове запалення з гістологічною стадією фіброзу F2 або F3 і балонування) були рандомізовані в співвідношенні 1:1:1 на отримання ефруксиферміну або плацебо (50 мг або 28 мг) підшкірно один раз на тиждень. Протягом усього дослідження пацієнти, дослідники, патологи, персонал дослідницького центру та спонсор залишалися у невіданні щодо розподілу за групами.

Як було визначено при оцінці вихідних даних та біопсій на 24 тижні (вибірка для аналізу біопсії печінки [LBAS]), основний результат був зосереджений на відсотку пацієнтів, у яких спостерігалося посилення фіброзу щонайменше на 1 стадію без погіршення НАСГ. Аналіз чутливості був використаний для оцінки результатів по всій аналізованій вибірці, де суб'єкти з відсутніми біопсіями розглядалися як такі, що не відповіли на лікування.

Загалом 747 осіб було оцінено на предмет відповідності вимогам включення, та 128 учасників (із середнім віком 54,7 року [стандартне відхилення 10,4], включаючи 62% жінок [n = 79] та 38% чоловіків [n = 49], при цьому 92% [n = 118] були представниками європеоїдної раси, а 41% [n = 56] - іспаномовні або латиноамериканці) були набрані та рандомізовані в одну з трьох груп: плацебо (n = 43), 28 мг ефруксиферміну (n = 42) (два рандомізованих суб'єкти не отримували дози через організаційну помилку) або 50 мг ефруксиферміну (n = 43). У групі LBAS (n = 113) 8 (20%) із 41 добровольця у групі плацебо продемонстрували поліпшення фіброзу мінімум на 1 стадію без погіршення НАСГ до 24 тижня.

Для порівняння, 15 (39%) з 38 пацієнтів у групі ефруксиферміну у дозі 28 мг (відношення ризиків [RR] 2,3) та 14 (41%) з 34 пацієнтів у групі ефруксиферміну 50 мг (RR 2,2) досягли основного результату. Відповідно до всієї аналізованої вибірки (n = 128), 8 (19%) з 43 осіб у групі плацебо досягли результату, тоді як 15 (36%) з 42 у групі ефруксиферміну 28 мг (RR 2,2) та 14 (33) %) з 43 групи ефруксиферміну 50 мг (RR 1,9) відповідали критеріям.

Основними побічними ефектами, пов'язаними з ефруксиферміном, були діарея (виникла у 16 [40%] з 40 пацієнтів у групі ефруксиферміну 28 мг і у 17 [40%] з 43 пацієнтів у групі ефруксиферміну 50 мг, порівняно з 8 [19] з 43 осіб у групі плацебо (всі випадки за винятком одного були класифіковані як 1-2 ступінь) і нудота (зареєстрована у 11 [28%] пацієнтів у групі ефруксиферміну 28 мг та у 18 [42%] добровольців у групі ефруксиферміну 50 мг, на відміну від десяти [23%] осіб у групі плацебо (всі випадки 1-2 ступеня).

П'ять добровольців (двоє у групі 28 мг та троє у групі 50 мг) припинили участь через побічні ефекти. Небезпечні побічні ефекти були відзначені у чотирьох осіб у групі 50 мг, причому одна з них була охарактеризована як пов'язана з прийомом препарату (виразковий езофагіт у пацієнта, який мав в анамнезі гастроезофагеальний рефлюкс). Смертельних випадків не зареєстровано. За період 24 тижнів ефруксифермін показав ефективність щодо посилення фіброзу печінки та зменшення проявів НАСГ у пацієнтів з фіброзом F2 або F3. Лікування показало прийнятну переносимість, що підтверджує його придатність для подальшої оцінки у випробуваннях фази 3.

Джерело:

The Lancet Gastroenterology & Hepatology

Стаття:

Safety and efficacy of once-weekly Efruxifermin versus placebo in non-alcoholic steatohepatitis (HARMONY): a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 2b trial

Автори:

Stephen A Harrison et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: