EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Оцінка впливу електроакупунктури у поєднанні зі стандартною терапією на виразність безсоння в осіб із депресією

депресія депресія
депресія депресія

Що нового?

Застосування електроакупунктури протягом 8 тижнів у поєднанні зі стандартною терапією було безпечним та ефективним альтернативним варіантом лікування, забезпечуючи покращення якості сну у осіб із депресією.

У рандомізованому контрольованому клінічному дослідженні тривалістю 32 тижні з контролем шляхом імітації процедури якість сну в групі застосування електроакупунктури статистично значуще поліпшилася через 8 тижнів порівняно з контрольною групою з імітацією процедури акупунктури і продовжувала покращуватися до 32 тижнів. Мета цього дослідження полягала у вивченні безпеки та ефективності застосування електроакупунктури як додаткової терапії для покращення якості сну та психічного здоров'я у осіб віком від 18 до 70 років з діагнозом депресії та безсоння.

У рамках цього дослідження (8 тижнів лікування та 24 тижні наступного спостереження) до учасників та експертів, які виконували оцінку, застосовували сліпий метод щодо процедур, що проводяться. Учасників дослідження рандомізували до груп застосування електроакупунктури та стандартного лікування, імітації процедури електроакупунктури та стандартного лікування або лише стандартного лікування (контрольна група). Усі включені до дослідження учасники страждали від безсоння та відповідали діагностичним критеріям депресії. У межах дослідження проводили оцінку різних даних.

У всіх трьох групах дослідження проводили стандартне лікування під наглядом психіатра. У групах застосування електроакупунктури або імітації процедури акупунктури кожному учаснику було проведено 24 сеанси лікування, по 3 сеанси на тиждень протягом 8 тижнів. Основною кінцевою точкою була зміна значення Піттсбурзького індексу якості сну (PSQI) через 8 тижнів відносно вихідного рівня. Додатковими кінцевими точками були значення індексу PSQI через 12, 20 і 32 тижні в період наступного спостереження, оцінка за шкалою самооцінки виразності тривожності (SRAS), значення індексу виразності безсоння, дані про якість сну, отримані методом актиграфії, і бал за шкалою Гамільтона для оцінки депресії (HDRS).

В аналіз, що виконується з припущення, що всі пацієнти отримали призначене лікування (ITT-аналіз) було включено 270 осіб (194 жінки (71,9%), 76 чоловіків (28,1%); середній вік: 50,3 року); 247 (91,5%) пройшли всі оцінки результатів на 32-му тижні, 23 (8,5%) вибули з дослідження. У групі застосування електроакупунктури середня зміна індексу PSQI через 8 тижнів відносно вихідного рівня становила -6,2 бала. Через 8 тижнів різниця в показниках індексу PSQI між групами застосування електроакупунктури та імітація процедури акупунктури склала -3,6 бала, тоді як різниця між групою застосування електроакупунктури та контрольною групою за цим показником склала -5,1 бала.

Ефективність лікування безсоння методом електроакупунктури зберігалася протягом 24 тижнів після завершення. Протягом 8 тижнів лікування в групі застосування електроакупунктури було відзначено статистично значуще покращення оцінок за шкалою самооцінки виразності тривожності (-2,9 бала), оцінок за шкалою HDRS з 17 пунктів (-10,7 бала), індексу безсоння (-7, 6 балів) та загального часу сну (на 29,1 хв).

Міжгрупових відмінностей за частотою пробудження виявлено не було. Про розвиток тяжких побічних ефектів не повідомлялося. Таким чином, застосування електроакупунктури у поєднанні зі стандартною терапією забезпечує більшу ефективність лікування безсоння у пацієнтів з депресією порівняно з імітацією процедури акупунктури у поєднанні зі стандартною терапією або лише стандартною терапією.

Джерело:

JAMA Network Open

Стаття:

Effect of Electroacupuncture on Insomnia in Patients With Depression: A Randomized Clinical Trial

Автори:

Xuan Yin і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: