EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Обнадійливі результати: застосування аброцитинібу змінює підходи до терапії атопічного дерматиту, що важко піддається лікуванню.

атопічний дерматит атопічний дерматит
атопічний дерматит атопічний дерматит

Що нового?

Застосування аброцитинібу в дозі 200 мг забезпечує швидке очищення шкіри, усуває свербіж і підвищує якість життя у пацієнтів з тяжким і (або) атопічним дерматитом, що важко піддається лікуванню.

У процесі дослідження, проведеного E. L. Simpson і співавт., отримані обнадійливі результати про застосування аброцитинібу один раз на добу у пацієнтів з атопічним дерматитом (АТ). Мета дослідження, результати якого були опубліковані в авторитетному виданні American Journal of Clinical Dermatology, полягала в оцінці ефективності та безпеки аброцитинібу при застосуванні у пацієнтів з АТ (екземою).

У цей вторинний аналіз були включені дорослі пацієнти з середньотяжким і важким АТ з дослідження JADE COMPARE, які отримували аброцитиніб внутрішньо в дозі 200 мг або 100 мг один раз на добу. В інших групах лікування крім терапії топічними препаратами пацієнти отримували дупілумаб в дозі 300 мг підшкірно один раз на два тижні або плацебо. Для аналізу результатів лікування пацієнтів розділили на підгрупи за вихідними характеристиками, включаючи ступінь тяжкості АТ, неефективність попереднього лікування або непереносимість системної терапії, а також частку ураженої площі поверхні тіла.

Для оцінки ефективності аброцитинібу в дослідженні використовували такі показники: загальну оцінку дослідником (IGA), індекс поширеності та ступеня тяжкості екземи (EASI), числову рейтингову шкалу максимальної сверблячки (PP-NRS4), опитувальник для оцінки тяжкості проявів екземи пацієнтом (POEM) якості життя при захворюваннях шкіри (DLQI).

У процесі дослідження було отримано важливі результати. При застосуванні аброцитинібу в дозі 200 мг полегшення симптомів АТ було статистично значуще більш вираженим у порівнянні з плацебо.

Крім того, у порівнянні з дупілумабом на 2-му тижні аброцитиніб ефективніше полегшував свербіж на 2-му тижні. У всіх підгрупах пацієнтів з важким і (або) АТ , що важко піддається лікуванню, аброцитиніб проявляв більш високу ефективність з точки зору повного або майже повного очищення шкіри, істотного поліпшення EASI і полегшення свербежу шкіри. Крім того, в групі застосування аброцитинібу в дозі 200 мг потрібно менше часу для полегшення сверблячки (діапазон: 4,5-6,0 діб) по порівнянню з групами застосування аброцитинібу в дозі 100 мг (діапазон 5,0–17,0 днів ), дупілумабу (діапазон: 8,0–11,0 днів) та плацебо (діапазон: 3,0–11,5 днів).

У всіх підгрупах аброцитиніб в дозі 200 мг забезпечував статистично значуще більш виражену середню зміну POEM і DLQI, розраховану методом найменших квадратів, щодо вихідного рівня порівняння з плацебо. Були відзначені клінічно значущі відмінності між аброцитинібом і дупілумабом у різних підгрупах, включаючи пацієнтів після неефективної терапії та пацієнтів з непереносимістю системної терапії.

Згідно з отриманими даними, терапія аброцитинібом один раз на добу має суттєвий потенціал для трансформації методів і результатів лікування тяжкого і (або) АТ, що важко піддається лікуванню. Завдяки швидкому початку дії, більш високої ефективності та загальної безпеки аброцитиніб здатний повністю змінити сферу дерматології та дати надію пацієнтам з високим симптоматичним навантаженням, викликаним цим виснажливим захворюванням.

Результати дослідження переконливо доводять можливість застосування аброцитинібу в дозі один раз на добу як ефективний варіант терапії для пацієнтів з важким і (або) АТ, що важко піддається лікуванню. Наукові та клінічні дослідження ще тривають, але дерматологи та пацієнти вже зараз позитивно оцінюють потенціал застосування аброцитинібу для зниження навантаження у пацієнтів із цим хронічним захворюванням та підвищення якості їхнього життя.

Джерело:

Amercian Journal of Clinical Dermatology

Стаття:

Efficacy and Safety of Abrocitinib in Patients with Severe and/or Difficult-to-Treat Atopic Dermatitis: A Post Hoc Analysis of the Randomized Phase 3 JADE COMPARE Trial

Автори:

Eric L. Simpson та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: