EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вплив ентерального харчування у поєднанні зі спеціалізованою дієтою на можливість досягнення ендоскопічної ремісії при хворобі Крона у дітей

хвороба Крона хвороба Крона
хвороба Крона хвороба Крона

Що нового?

Згідно з отриманими даними, для досягнення ремісії при хворобі Крона у дітей часткове ентеральне харчування у поєднанні з виключною дієтою при хворобі Крона, адаптованої з урахуванням місцевих кулінарних переваг, не менш ефективно, ніж застосування виключно ентерального харчування.

В унікальному дослідженні, проведеному у провідному спеціалізованому центрі, було встановлено, що у дітей з хворобою Крона (ХК) застосування часткового ентерального харчування (ЧЕХ) у поєднанні з модифікованою виключною дієтою при хворобі Крона (МВДХК) сприяє досягненню ендоскопічної ремісії та загоєнню слизових оболонок. Мета цього пілотного проспективного когортного дослідження у дітей з ХК в активній формі полягала у порівнянні ефективності застосування ЧЕХ у поєднанні з МВДХК та виключно ентеральним харчуванням (ВЕХ).

Протягом усього періоду дослідження 54 пацієнти пройшли скринінг, і 15 пацієнтів було виключено на підставі заздалегідь визначених критеріїв, з них 6 пацієнтів було виключено через непереносимість суміші для ентерального харчування протягом перших 2 днів. В результаті 14 добровольців були включені до групи застосування ЧЕХ та 19 добровольців – до групи застосування ВЕХ. Оцінки проводили на 0, 1, 3 та 6-му тижнях з використанням клінічних та лабораторних досліджень. Ендоскопічне дослідження проводили на 0-му та 6-му тижнях.

Основні результати

1. Частота клінічної ремісії: за результатами лабораторних та клінічних досліджень частота клінічної ремісії між групами застосування ЧЕХ та ВЕХ була порівнянна (84,6 та 81,3 % відповідно).

2. Ендоскопічна відповідь: частота ендоскопічної відповіді, що визначається як зниження простого ендоскопічного індексу активності хвороби Крона (SES-CD) більш ніж на 50 %, на 6-му тижні була дуже високою і склала 84,6 та 68,8 % пацієнтів у групах застосування ЧЕХ та ВЕХ відповідно.

3. Ендоскопічна ремісія та загоєння слизової оболонки: ендоскопічна ремісія (SES-CD ≤ 2) була досягнута у 53,8 та 50,0 % пацієнтів у групах застосування ЧЕХ та ВЕХ відповідно. При цьому частота загоєння слизової оболонки (SES-CD = 0) склала 38,5 та 43,8% пацієнтів у групах застосування ЧЕХ та ВЕХ відповідно.

4. Переносимість та дотримання режиму лікування: 6 добровольців були виключені з дослідження протягом перших 2 днів через непереносимість суміші для ентерального харчування, що наголошує на важливості переносимості пацієнтом лікування та дотримання призначеного режиму.

5. Показники клінічної та ендоскопічної активності: в обох групах спостерігалося значне зниження показників клінічної та ендоскопічної активності, що вказує на ефективність застосування ЧЕХ у поєднанні з МВДХК та ВЕХ у дітей із ХК.

Таким чином, застосування ЧЕХ у поєднанні з МВДХК є перспективною альтернативою для досягнення ендоскопічної ремісії та загоєння слизової оболонки у дітей із ХК в активній формі. Результати цього дослідження, отримані в умовах реальної клінічної практики, надають цінну інформацію про потенційну користь цього підходу, відкриваючи нові можливості лікування ХК у дітей.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Treatment of Active Crohn's Disease in Children Using Partial Enteral Nutrition Combined with a Modified Crohn's Disease Exclusion Diet: A Pilot Prospective Cohort Trial on Clinical and Endoscopic Outcomes

Автори:

Darja Urlep і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: