EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Ефективність та доцільність інфузії адреналіну у профілактиці артеріальної гіпотензії при кесаревому розтині в умовах спінальної анестезії

кесарів розтин кесарів розтин
кесарів розтин кесарів розтин

Що нового?

Встановлено ефективність застосування адреналіну для профілактики гіпотензії під час кесаревого розтину в умовах спінальної анестезії.

Результати рандомізованого контрольованого дослідження щодо добору доз вказують, що застосування адреналіну забезпечує ефективну профілактику артеріальної гіпотензії під час кесаревого розтину в умовах спінальної анестезії. Мета цього дослідження полягала в порівнянні трьох доз адреналіну, що вводиться з метою профілактики гіпотензії при кесаревому розтині в умовах спінальної анестезії. До дослідження було включено жінок з доношеною вагітністю, яким було показано проведення планового кесаревого розтину в умовах спінальної анестезії.

В якості профілактики жінкам вводили адреналін зі швидкістю інфузії 0,01, 0,02 або 0,03 мкг/кг/хв. При розвитку артеріальної гіпотензії в умовах спінальної анестезії (систолічний артеріальний тиск менше 80 % від вихідного) виконували болюсне введення ефедрину в дозі 9 мг. Основною встановленою кінцевою точкою була частота розвитку гіпотензії в умовах спінальної анестезії. Додатковими встановленими кінцевими точками були загальний обсяг застосування ефедрину, частота розвитку гіпотензії тяжкого ступеня в умовах спінальної анестезії, вираженої артеріальної гіпертензії та тахікардії, а також неонатальні результати. У заключну оцінку було включено дані 271 учасниці дослідження.

Частота розвитку артеріальної гіпотензії була найнижчою у групі застосування адреналіну в дозі 0,03 мкг (11 із 90 учасниць (12 %)). Далі слідували групи, в яких препарат вводили в дозі 0,02 мкг (32 із 91 учасниці (35 %)) та 0,01 мкг (55 з 90 учасниць (61 %)). У групі введення адреналіну в дозі 0,03 мкг медіана (квартилі) загального обсягу застосування ефедрину (0 (0, 0) мг) була найменшою. Потім за цим показником слідували групи, у яких адреналін вводили у дозі 0,02 мкг (0 (0,9) мг) та 0,01 мкг (9 (0,18) мг). Порівняно з групою введення адреналіну в дозі 0,01 мкг, частота розвитку артеріальної гіпотензії тяжкого ступеня у групах введення препарату в дозах 0,03 мкг та 0,02 мкг (15 із 90 пацієнтів (17 %), 3 із 90 пацієнтів (3 %) та 5 з 91 пацієнта (6 %) відповідно) була нижчою.

Щодо частоти розвитку вираженої артеріальної гіпертензії та тахікардії, а також неонатальних результатів показники у групах дослідження були порівнянними. Застосування адреналіну з метою профілактики артеріальної гіпотензії при кесаревому розтині є доцільним. У порівнянні з введенням препарату в початкових дозах 0,02 мкг/кг/хв та 0,01 мкг/кг/хв, при застосуванні препарату в дозі 0,03 мкг/кг/хв частота розвитку артеріальної гіпотензії була найменшою. Що стосується частоти розвитку артеріальної гіпертензії та тахікардії, а також неонатальних результатів, показники при застосуванні препарату у трьох зазначених дозах були порівнянними.

Джерело:

Anaesthesia Critical Care & Pain Medicine

Стаття:

The use of Epinephrine infusion for the prevention of spinal hypotension during Caesarean delivery: A randomized controlled dose-finding trial

Автори:

Ahmed M. Hasanin і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: