EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Можливість застосування швидкості осідання еритроцитів та рівня С-реактивного білка для оцінки хвороби Крона у дітей

хвороба Крона хвороба Крона
хвороба Крона хвороба Крона

Що нового?

Моніторинг швидкості осідання еритроцитів та рівня С-реактивного білка допомагає лікарям оцінювати ступінь активності захворювання та приймати рішення про лікування дітей із хворобою Крона.

Мета дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Chinese Journal of Contemporary Pediatrics, полягала у визначенні значущості різних методів ендоскопічної оцінки для визначення ступеня активності хвороби Крона (ХК) у дітей.

У дослідження були включені 70 дітей з діагнозом хвороба Крона (ХК). Ступінь активності захворювання оцінювали за допомогою індексу активності хвороби Крона у дітей (PCDAI), а також надавали різні ендоскопічні оцінки на підставі отриманих результатів. Для оцінки кореляції між кожним методом ендоскопічної оцінки та PCDAI, а також лабораторними показниками використовували аналіз рангової кореляції Спірмена.

Згідно з результатами дослідження, PCDAI помірно корелював з декількома методами ендоскопічної оцінки: проста ендоскопічна оцінка хвороби Крона, оцінка запалення Льюїса, ендоскопічний індекс тяжкості хвороби Крона та індекс активності хвороби Крона за допомогою капсульної ендоскопії. Однак при оцінці ступеня активності ХК узгодженість між цими ендоскопічними оцінками та PCDAI була загалом незадовільною.

Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), рівні С-реактивного білка (СРБ), гематокриту та сироваткового альбуміну помірно корелювали з оцінками ступеня активності захворювання. Однак їх кореляція з оцінками індексу активності хвороби Крона за допомогою капсульної ендоскопії була слабкішою.

ШОЕ та рівень СРБ були більш ефективними, ніж гематокрит та сироватковий альбумін, у прогнозуванні ступеня активності захворювання на основі різних методів оцінки.

Джерело:

Chinese Journal of Contemporary Pediatrics

Стаття:

Value of different endoscopic scoring methods in assessing disease activity in pediatric Crohn's disease

Автори:

Wen Deng та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: