EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Експертний консенсус визначає ключові поняття у дослідженнях мігрені

мігрень мігрень
мігрень мігрень

Що нового?

Експерти досягли консенсусу щодо точних визначень ключових понять, пов'язаних з мігренню, включаючи тягар мігрені, вплив, втрату працездатності та якість життя.

З метою підвищення прозорості, узгодженості та покращення досліджень у галузі лікування мігрені та політики щодо мігрені експерти досягли єдиної думки щодо визначення основних термінів, пов'язаних з тягарем, впливом, втратою працездатності та якістю життя в контексті мігрені. Очікується, що ці визначення вплинуть на клінічну тактику, епідеміологічні дослідження та політику в галузі охорони здоров'я, пов'язану з мігренню. Від мігрені страждають мільйони людей у всьому світі.

Розуміння термінів, пов'язаних із впливом мігрені на життя пацієнтів, має вирішальне значення для ефективної тактики та проведення досліджень. Для досягнення ясності та консенсусу щодо цих термінів група експертів розпочала використання суворого методу. Щоб дійти консенсусу, дослідники провели комплексний пошук у базах даних Embase та Medline, починаючи з 1974 та 1946 років. відповідно. Потім був використаний процес голосування на основі Дельфійського методу, що включає кілька раундів зворотного зв'язку та обговорення з експертами.

Експерти виявили відсутність однакового розуміння термінології, що використовується в різних публікаціях, що призвело до плутанини в цій галузі. Після трьох раундів голосування на основі Дельфійського методу було вироблено такі визначення:

  • Тягар мігрені: визначається як «сукупний вплив усіх негативних наслідків, спричинених хворобою або її діагнозом».
  • Вплив мігрені: тепер під цим терміном розуміється «вплив хвороби або її діагнозу на конкретний аспект життя, здоров'я чи загального самопочуття людини».
  • Втрата працездатності, пов'язана з мігренню: експерти визначили це поняття як «фізичні, когнітивні та психічні обмеження, що накладаються хворобою».
  • Якість життя при мігрені: цей термін конкретизували як «суб'єктивна оцінка пацієнтом свого загального самопочуття, стану та подальших життєвих перспектив».

Кожне з наведених вище визначень доповнено докладним описом для забезпечення прозорості та точності. Очікується, що нові визначення та описи, що їх супроводжують, сприятимуть узгодженості досліджень, клінічної практики та розробки політики щодо мігрені. Очікується, що цей етап дозволить покращити якість обслуговування пацієнтів та сприятиме розробці більш досконалих засобів вимірювання.

Крім того, передбачається, що вони сприятимуть належному використанню існуючих інструментів вимірювання та розробці нових інструментів. Цей експертний консенсус є значним кроком уперед у покращенні розуміння та вирішення проблем, пов'язаних з мігренню, і, зрештою, у покращенні якості життя людей, які страждають на це захворювання.

Джерело:

Cephalalgia

Стаття:

Migraine-attributed burden, impact and disability, and migraine-impacted quality of life: Expert consensus on definitions from a Delphi process

Автори:

Timothy J. Steiner et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: