EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Екстракорпоральна ударно-хвильова терапія ефективна та безпечна для полегшення хронічного болю у попереку

хронічний біль у попереку хронічний біль у попереку
хронічний біль у попереку хронічний біль у попереку

Що нового?

Екстракорпоральна ударно-хвильова терапія ефективна для мінімізації болю та дисфункції у пацієнтів з хронічним болем у попереку без збільшення ризику побічних реакцій.

У систематичному огляді та метааналізі, що включав 632 пацієнти, екстракорпоральна ударно-хвильова терапія (ЕУХТ) як самостійний або допоміжний метод лікування хронічного болю в попереку (ХБП) призвела до значного зниження балів за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) на 2-й та 12-й тижні порівняно з контрольною групою. Крім того, вона також зменшила дисфункцію поперекового відділу. Kun Liu та ін. ставили за мету оцінити безпеку та ефективність ЕУХТ при лікуванні ХБП.

Було проведено ретельний пошук у 4 базах даних з метою виявлення рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), присвячених ЕУХТ для лікування ХБП. Якість включених досліджень оцінювалася з урахуванням стандартів Кокрейнівського систематичного огляду. Була зібрана необхідна інформація та проведений метааналіз з використанням програми RevMan 5.4. Основними кінцевими точками були психологічне самопочуття, ступінь непрацездатності та інтенсивність болю.

Отримані дані подавалися у вигляді зваженої різниці середніх (ЗРС) або стандартизованої різниці середніх (СРС) разом з 95% довірчими інтервалами (ДІ). Ступінь неоднорідності даних оцінювали за допомогою I2-статистики. У тих випадках, коли I2 дорівнював або перевищував 50%, використовувалася модель випадкових ефектів, в іншому випадку застосовувалася модель фіксованих ефектів. Це дослідження включало 12 РКД із загальною кількістю учасників 632 людини.

У групі ЕУХТ спостерігалося помітне зменшення болю порівняно з контрольною групою через 4 та 12 тижнів. За індексом дисфункції ЕУХТ продемонструвала значне зменшення дисфункції поперекового відділу порівняно з контрольною групою через 4 тижні та 12 тижнів. Однак суттєвих відмінностей у психічному здоров'ї між групою ЕУХТ та контрольною групою після 4 тижнів втручання не було відзначено (таблиця 1).

ЕУХТ надала чудове усунення болю і значне зменшення дисфункції поперекового відділу в порівнянні з альтернативними методами лікування. Примітно, що серйозних небажаних ефектів не було виявлено. Хоча ЕУХТ не вплинула на психічне здоров'я пацієнтів, у майбутньому необхідно провести додаткові РКД для більш повної оцінки. На підставі отриманих результатів можна стверджувати, що ЕУХТ є ефективним і безпечним підходом лікування ХБП.

Джерело:

Journal of Orthopaedic Surgery and Research

Стаття:

Efficacy and safety of extracorporeal shockwave therapy in chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis of 632 patients

Автори:

Kun Liu et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: