EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Сімейне лікування демонструє вражаючий успіх у зниженні ваги за 24 місяці у дітей, братів та сестер!

ожиріння ожиріння
ожиріння ожиріння

Що нового?

Для сімей, у яких є 2 або більше дітей із надмірною масою тіла, може бути корисним сімейне поведінкове лікування.

Значним проривом стало рандомізоване клінічне дослідження, опубліковане в «JAMA Network», що продемонструвало ефективність сімейного лікування надмірної ваги та ожиріння у дітей, кидаючи виклик традиційній парадигмі спеціалізованих клінік. Дослідження показує, що впровадження інтенсивних поведінкових втручань у педіатричних установах первинної медико-санітарної допомоги призвело до суттєвого та стійкого покращення показників ваги як у дітей, так і у їхніх батьків протягом 24 місяців.

Прагнучи визначити ефективність інтенсивних поведінкових втручань, Leonard H. Epstein та його команда оцінили вплив сімейної терапії на боротьбу з надмірною вагою чи ожирінням у дітей, а також їхніх батьків, братів та сестер. У дослідженні взяли участь 452 дитини у віковій групі 6—12 років з надмірною вагою, разом з їхніми батьками та 106 братами та сестрами в чотирьох установах у США.

Учасники були випадковим чином розподілені для проходження сімейної терапії або отримання звичайного лікування (по 226 осіб в обох групах) з всебічним спостереженням протягом 24 місяців. У сімейному лікуванні використовувалися різні поведінкові стратегії, спрямовані на заохочення здорового харчування, фізичної активності та покращення батьківської поведінки, з метою проведення 26 сеансів протягом усього періоду дослідження. Кількість сеансів змінювалася залежно від прогресу сім'ї.

На 24-місячній відмітці у дітей, які проходили сімейне лікування, спостерігалися більш сприятливі показники ваги порівняно з тими, хто отримував стандартне лікування, про що свідчить різниця у відсотковій зміні вище за медіану ІМТ (-6,21% [95% ДІ, від - 10,14% -2,29%]). Лонгітюдні моделі зростання показали, що окремі особи - діти, батьки, брати і сестри - проходять сімейне лікування, незмінно показували кращі результати в порівнянні з тими, хто отримував звичайний догляд. Ці відмінності були очевидні через 6 місяців і зберігалися протягом 24 місяців. Відсоткові зміни вище медіанного ІМТ від 0 до 24 місяців склали 0,00% для сімейного лікування проти 6,48% для дітей; -1,05% проти 2,92% батьків; і 0,03% проти 5,35% для братів і сестер при сімейному лікуванні та звичайному лікуванні відповідно.

Таким чином, сімейне лікування дитячого ожиріння та надмірної ваги продемонструвало успіх у закладах первинної медико-санітарної допомоги, що призвело до покращення показників ваги у дітей та їх батьків протягом 24 місяців. Примітно, що навіть у братів та сестер, які не проходили безпосереднього лікування, спостерігалися покращені показники ваги, що вказує на потенціал такого підходу для сімей, де більше однієї дитини.

Джерело:

JAMA Network

Стаття:

Family-Based Behavioral Treatment for Childhood Obesity Implemented in Pediatric Primary Care

Автори:

Leonard H. Epstein et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: