EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Користь комбінованого застосування фентанілу та бупівакаїну у жінок при кесаревому розтині

вагітність вагітність
вагітність вагітність

Що нового?

При проведенні спінальної анестезії під час кесаревого розтину додавання фентанілу до низької дози бупівакаїну забезпечує порівняльний рівень знеболювання з більш тривалим післяопераційним знеболюючим ефектом та низьким рівнем ризику розвитку артеріальної гіпотензії.

Згідно з результатами інституціонального проспективного когортного дослідження, фентаніл у дозі 25 мкг з інтратекальним введенням як допоміжний засіб у поєднанні з бупівакаїном у дозі 8 мг може бути рекомендований для поліпшення гемодинамічного статусу та продовження післяопераційного аналгетичного ефекту у породіль при кесаревому розтині під спінальною анестезією. Метою зазначеного дослідження було порівняння аналгетичного та гемодинамічного ефектів фентанілу на додачу до місцевого анестетика бупівакаїну у низьких та стандартних дозах у 90 вагітних жінок, яким було показано кесарів розтин.

Збір даних проводили під час аналізу медичних карт, інтраопераційного спостереження та післяопераційного опитування пацієнтів. За допомогою однофакторного дисперсійного аналізу, критерію хі-квадрат і H-критерію Краскела-Уолліса дані вводили в програму для статистичного аналізу EPI INFO, а потім у програму SPSS, версія 23 для оцінки змінних. Артеріальна гіпотензія без брадикардії розвивалася статистично значно частіше в групі застосування бупівакаїну в стандартній дозі (СБ) і в групах застосування бупівакаїну в стандартній дозі в комбінації з фентанілом (СБФ), ніж у групі застосування бупівакаїну в низькій дозі в комбінації з фентанілом (НБФ).

Тривалість аналгезії та час до першої вимоги анальгетика у групах НБФ та СБФ статистично значуще перевищували відповідні показники у групі СБ (див. таблицю 1).

Низька доза бупівакаїну була пов'язана зі швидким відновленням та нижчим ризиком розвитку артеріальної гіпотензії. Застосування фентанілу в комбінації з бупівакаїном у низькій дозі під час проведення спінальної анестезії під час кесаревого розтину може забезпечити порівняльний рівень знеболювання, а також принести додаткову користь у вигляді зниження ризику артеріальної гіпотензії та збільшення тривалості післяопераційної аналгетичної дії.

Джерело:

PLOS One

Стаття:

Hemodynamic and analgesic effect of intrathecal fentanyl with bupivacaine in patients undergoing elective cesarean section; a prospective cohort study

Автори:

Ayub Mohammed Ebrie і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: