EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Перше у совєму роді дослідження протигрибкової активності нізину щодо азол-резистентних штамів C. tropicalis

грибкова інфекція грибкова інфекція
грибкова інфекція грибкова інфекція

Що нового?

Нізин (лантибіотик) є ефективним протигрибковим засобом щодо інфекцій, спричинених азол-резистентними штамами C.tropicalis (інвазивних грибкових інфекцій).

Враховуючи обмежену кількість досліджень протигрибкової ефективності стосовно C.tropicalis, в рамках цього нового дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Frontiers in Microbiology у травні 2024 року, вивчали протигрибкові властивості нізину in vitro щодо клінічних ізолятів азол-резистентних штамів C. tropicalis, а також його здатність перешкоджати утворенню біоплівок.

Нізин — природний пептид, що синтезується Lactococcus Lactis subsp. Lactis. Були ретельно вивчені 35 штамів C. tropicalis, отриманих від пацієнтів з інвазивними грибковими інфекціями, 21 з яких був класифікований як азол-резистентний, а 14 — як чутливий до азолу.

У групі учасників з азол-резистентними штамами спостерігалася вища відносна експресія генів ERG11 і UPC2 порівняно з групою учасників з чутливими до азолу штамами. Відмінності в експресії генів MDR1 і CDR1 були значними. Мінімальна інгібуюча концентрація (МІК) нізину щодо C.tropicalis знаходилася в діапазоні від 2 до 8 мкг/мл, при цьому ефективно стримувалося зростання азол-резистентних штамів і спостерігалося значне зниження значень OD600 нм протягом 8 годин. За допомогою кріо-скануючої електронної мікроскопії була додатково підтверджена здатність нізина викликати перехід C.tropicalis зі стадії спор на стадію гіф.

В результаті кількісної оцінки біоплівок за допомогою фарбування кристалічним фіолетовим виявлено значне зниження значень OD570 нм у зразках, оброблених нізином, порівняно з контролем, при цьому в 81% азол-резистентних штамів C. tropicalis спостерігалося інгібування утворення біоплівок, поряд із значним зниженням, що спостерігається в репрезентативних штамах.. Молекулярний аналіз дозволив глибше розібратися в основних механізмах, виявивши зниження експресії генів BCR1 та UPC2 в азол-резистентних штамах після лікування нізином.

Безперечно, нізин є перспективним альтернативним протигрибковим засобом, що має подвійну дію, пригнічуючи ріст грибів і перешкоджаючи утворенню біоплівок в азол-резистентних штамах C.tropicalis.

Джерело:

Frontiers in Microbiology

Стаття:

Antifungal activity of Nisin against clinical isolates of azole-resistant Candida tropicalis

Автори:

Shuo Gao та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: