EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Фіксована схема аюрведичного лікування додатково до традиційної терапії як спосіб прискорити одужання пацієнтів із COVID-19

image image
image image

Що нового?

Для лікування інфекції, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, легкого та середнього ступеня тяжкості фіксована схема аюрведичного лікування може стати безпечним та ефективним варіантом лікування на додаток до традиційної терапії.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі The Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences, пацієнти, які отримували препарати за фіксованою схемою аюрведичного лікування (ФСАЛ) як доповнення до стандартної медичної допомоги (СМД)/традиційної терапії, одужували швидше і раніше за тих, хто отримував лише СМД. Цей висновок підтверджують дані аналізу мінімальної кількості днів, потрібних для одужання, починаючи з дня рандомізації, а також з моменту прояву симптомів коронавірусної інфекції.

Arun Gupta та співавт. провели дане дослідження з метою визначення безпеки та ефективності ФСАЛ як доповнення до традиційної терапії/СМД при інфекції, спричиненій коронавірусом SARS-CoV-2. У дане проспективне рандомізоване контрольоване відкрите дослідження з використанням сліпого методу щодо кінцевих точок (PROBE) було включено 68 учасників, які протягом 28 днів отримували препарати з ФСАЛ + СМД (n = 35) або тільки СМД (n = 33). Основні кінцеві точки включали середній час, необхідний для клінічного одужання, і частку пацієнтів з ознаками клінічного одужання у групах лікування.

Додатковими кінцевими точками були середній час до отримання негативного результату аналізу на коронавірус та зміни клінічного статусу, кількість днів, проведених у лікарні, зміна у прогресуванні захворювання, а також потреба в кисні / переведенні до палати інтенсивної терапії / резервній терапії / штучній вентиляції легень, стан здоров'я та безпека на основі даних про частоту розвитку шкідливих для організму небажаних явищ та зміни лабораторних параметрів.

У таблиці 1 наведено дані про середню кількість днів, потрібних для одужання, починаючи з дня рандомізації та з дня прояву симптомів. У порівнянні з групою СМД, у пацієнтів, які отримували препарати по ФСАЛ як додаток до СМД, одужання з дня прояву симптомів відбувалося на 51,34% швидше, з дня рандомізації - на 63,45% швидше.

Серед пацієнтів, які отримували препарати по ФСАЛ, частка тих, хто одужав у перші два тижні, була вищою, ніж серед пацієнтів, які отримували тільки СМД. Згідно з отриманими результатами, кількість учасників, які одужали протягом семи днів, у групі ФСАЛ була вп'ятеро більшою, ніж у групі СМД. Такі симптоми, як міалгія, кашель, запалення горла і втрата смаку, купірувалися швидше за інші. Крім того, застосування фіксованої схеми аюрведичного лікування сприяло більш виразному зниженню таких постклінічних симптомів, як тривожність, погіршення апетиту, стрес та проблеми із травленням.

У групі ФСАЛ відзначали різке зниження потреб у застосуванні препаратів резервної терапії, включаючи антибіотики, жарознижувальні та знеболювальні препарати, а також виразне покращення у всіх сферах якості життя, що враховуються у дослідженні. Жодне із зареєстрованих небажаних явищ або серйозних небажаних явищ не було пов'язане з досліджуваними препаратами. Крім того, застосування фіксованої схеми аюрведичного лікування не вплинуло на лабораторні показники безпеки і було визнано безпечним.

Таким чином, ФСАЛ як доповнення до традиційної терапії вважається ефективним та безпечним способом боротьби з загрозами коронавірусної пандемії.

Джерело:

The Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences

Стаття:

Prospective, Randomized, Open-Label, Blinded End Point, Two-Arm, Comparative Clinical Study to Evaluate the Efficacy and Safety of a Fixed Ayurvedic Regimen (FAR) as Add-on to Conventional Treatment in the Management of Mild and Moderate COVID-19 Patients

Автори:

Arun Gupta і співавт.

Коментарі (0)

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: